Класика в Монте Карло: Когато младият Григор остана на крачка от това да подчини Надал (видео)

от в 11:10 на 09.04.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров вече близо десетилетие е сред утвърдените имена в мъжкия тенис и всеки привърженик на играта е наясно, че българинът е способен да победи всеки един съперник, когато играта му е във връхната си точка. Вчера българинът се класира за четвърти пореден път на осминафиналната фаза в Монте Карло, а любовта му към този турнир датира от далеч по-отдавна. Нека с вас се върнем към 2013-а година, когато младият Димитров изумява тенис света и остава на крачка от това да нанесе първа загуба на Рафаел Надал в Княжеството.

Към този момент Гришо заема 34-тата позиция в ранглистата и никога досега не е постигал победа на клей в основната схема на турнир от сериите "Мастърс". Българинът няма особено добра връзка с червената настилка, като вече е записал две поредни отпадания в откриващия кръг на Ролан Гарос и неговият младежки ентусиазъм го кара да бъде твърде дързък на корта, което невинаги е добра идея върху земленото покритие.

Всичко обаче се променя преди точно девет години и Григор стартира участието си в Монако с категоричен успех над ветерана Ксавие Малис. Впоследствие 21-годишният състезател постига втората си победа над представител на топ 10 в своята кариера, надигравайки Янко Типсаревич с лекота, и вече всички си дават сметка как хасковлията се превръща от поредния млад талант в тенисист, с когото съперниците ще се съобразяват в най-близко бъдеще.

Това изявление може да звучи малко дръзко, но то в пълна степен показва своята тежест още в следващия мач на Григор. В него той трябва да премери сили с Рафаел Надал и никой не му дава особени шансове, имайки предвид обстоятелството, че Матадора никога досега не е губил в Монте Карло, печелейки всичките си 45 двубоя в рамките на период от 9 години. Освен това Рафа е излизал като победител в 19 от откриващите си 20 мача през тогавашния сезон, което в онзи момент е своеобразен рекорд за него във въпросното направление.

Тези статистики обаче изобщо не стряскат родния ни представител и той прави най-качествения си мач някога. Димитров наскоро е показал, че може да се справи с всеки един опонент, след като е сервирал за спечелването на първия сет в срещите си с Джокович и Мъри, ала психиката му го е предала в най-важните моменти. Този път младокът изглежда далеч по-уверен в силите си и манакорецът е принуден да работи здраво за спечелването на всяка точка.

Откриващата част завършва с рутинното 6:2 в полза на Надал, но са изминали над 40 минути от началото на мача и самият действащ шампион усеща как битката тепърва стартира. Григор пък няма намерение отново да се предава пред друго от тенис величията и демонстрира повече от вълнуващ тенис. Нашият сънародник използва всяка една възможност, за да се измести на своя форхенд и пласира купища удари, които ибериецът може единствено да проследи как профучават покрай него.

Българинът не се задоволява с вземането на крехка преднина и иска да пречупи съперника по същия начин, по който той е пречупил него самия в предходния сет. Световният номер 34 покрива корта съвършено и показва богатството на арсенала си, тъй като на няколко пъти оставя на място Матадора, който дори не се опитва да достигне до фино изпълнените къси топки на хасковлията. Съвсем скоро Димитров вече е изравнил общия резултат и всичко бива решено в трета част.

Там Григор продължава да бъде все така агресивен и често предприема атаки към мрежата, където просто подчинява топката със съвършено докосване. Българският тенисист изглежда в по-добра позиция и именно той определя хода на разиграванията, докато Надал балансира на ръба, а публиката е приела нашето момче като един от тях и го е превърнала в новия си любимец.

Изведнъж физическите сили напускат родния ни представител, като Рафа не чака втора покана и реализира пробив за преднина от 5:4. Все пак Димитров няма намерение да сдава победата, и точно тогава спечелва симпатиите на неутралните фенове. Младежът се държи едвам на краката си, само че черпи сили от несломимата си воля и спасява мачбол чрез свръхзвуков форхенд по правата, макар че е напът да се строполи върху корта. Логичното се случва и Краля на клея излиза победител, но Григор Димитров е направил сериозна заявка пред света и името му бива запомнено оттогава до ден днешен от тенис обществеността.

Британското издание The Guardian излиза със заглавието, че 21-годишният играч притежава външността и качествата да привлича вниманието на милиони зрители, а това ще донесе милиони долари на самия него. Надал също не спестява комплиментите си за опонента и е убеден в предстоящите му успехи, ако продължи да се развива със същите темпове в следващите години.

Нашето момче пък няма намерение да чака толкова много, и приема с усмивка очакванията към себе си да се превърне във водещ тенисист след известно време, споделяйки следното: "Да, може би е твърде рано и все още нямам опита. Ще видим. Усещам как играя наравно с най-добрите и искам да се конкурирам с тях, но не някога, а тук и сега" - коментира смело Гришо.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Класика в Монте Карло: Когато младият Григор остана на крачка от това да подчини Надал (видео) Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | монте карло | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook