Кога Григор Димитров ще има нужда да играе в купа "Дейвис"

от в 00:55 на 13.02.2019
Георги Христов

В последните години най-старият тенис турнир за национални отбори - купа "Дейвис", изгуби своя блясък и все по-рядко се радва на присъствието на големите звезди. Той обаче все още остава необходим за всеки, който иска да се бори за едно от най-ценните отличия в този спорт - олимпийското злато.

В края на миналата седмица се появиха индикации, че Григор Димитров може да се завърне в националния отбор за купа "Дейвис". Мениджърът му Георги Стоименов заяви пред "Дневник", че най-успешният български тенисист има подобно желание, но не е решил дали това ще се случи през 2019 година.

"Надявам се нашата първа ракета да вземе участие, защото все пак ще му е нужно за участието на олимпийските игри през 2020 г. Разбира се, че разчитам на него", заяви капитанът на България за купа "Дейвис" Тодор Енев пред "Диема спорт" в четвъртък. Стоименов отговори, че "Григор също се надява да играе за купа "Дейвис". "През годините различни фактори не са му позволявали да играе", допълни той.

Димитров не е играл за купа "Дейвис" от юли 2015 г. Тогава той взе участие в един мач срещу Люксембург, като записа убедителна победа с 6:1, 6:2, 6:4 срещу Жил Кремер. Това му даде възможност да се класира за олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., където отпадна в първия кръг от Марин Чилич.

До началото на игрите в Токио остават 528 дни. В тях, покрай доста сгъстения календар в тениса, освен да запази добра позиция в ранглистата Димитров трябва да покрие няколко критерия, за да запише трето поредно олимпийско участие.

В основните схеми на индивидуалните турнири при мъжете и жените ще участват по 64 тенисисти. Основният критерий за класиране е позицията в световната ранглиста. Право на участие ще имат първите 56 към 8 юни 2020 г., като има ограничение до четирима състезатели от една държава.

Осем квоти ще бъдат раздадени на регионален принцип - една за шампиона от Азиатските игри, една за шампиона от Африканските игри, две за финалистите в Тихоокеанските игри, по една за най-високо класираните играчи от Европа и Океания, чиито страни нямат друг добил право на участие представител, една за домакина Япония и една за бивш олимпийски шампион или шампион в Големия шлем.

Другият ключов критерий са мачовете в купа "Дейвис" при мъжете и "Фед къп" при жените. Даден състезател трябва да има три участия в олимпийския цикъл (15 август 2016 г. - 8 юни 2020 г.), като две от тях трябва да са през 2019 или 2020 г.

Допуска се изключение, при което даден състезател може да се класира за Токио 2020 с две участия за купа "Дейвис" или "Фед къп" в олимпийския цикъл, едно от които през 2019 или 2020 г. То важи в случаите, когато тенисистът е играл в 20 седмици в купа "Дейвис", или чийто национален отбор е бил част от зоналните групи на турнира в последните три или четири години.

България е дългогодишен участник в зоналните групи, което ще позволи на Димитров да се класира за Токио 2020 с две участия. Заради промяната на формата в купа "Дейвис" България се изкачи служебно във Втора група на зона "Европа/Африка". Националите ще гостуват на Южна Африка, чиято първа ракета е финалистът от последния "Уимбълдън" и №5 в света Кевин Андерсън.

Мачовете ще се играят през септември.

Засега потвърдените имена в българския състав са тримата участници в основната схема на "София оупън" - Димитър Кузманов, Александър Лазаров и Адриан Андреев.

Това ще бъде единствената среща на България за купа "Дейвис" през 2019 г. Следващата ще бъде в първите месеци на 2020 г., като тя може да се окаже и последната преди олимпийските игри.

Дори да не запише нито един мач за купа "Дейвис" до Токио 2020, Димитров ще запази шанс да се класира. За целта той ще трябва да разчита, че към 8 юни 2020 г. ще е най-високо класираният играч от Европа, чиято страна няма друг добил право на участие представител. Това е доста вероятно, но все пак ще постави под риск мястото му в Токио.

ИзточникДневник


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кога Григор Димитров ще има нужда да играе в купа "Дейвис" Георги Христов
Теми:  
григор димитров | олимпийски игри 2020 | тенис | тенис бг | тенис новини | токио олимпийски игри 2020

Коментари





Следвайте ни в Facebook