Кой е играчът с най-много победи срещу Голямата тройка?

от в 13:04 на 05.02.2020
Павел Димитров

Доминик Тийм игра фантастичен тенис на първия за годината турнир от Големия шлем - Australian Open. Австриецът се класира за финала, като на четвъртфиналите отстрани един от топ фаворитите за титлата - Рафаел Надал. В мача за титлата обаче Доминик не издържа и се предаде срещу друг представител на Голямата тройка в тениса - Новак Джокович. Сърбинът пък на полуфинал отстрани третия представител на майсторското трио - Роджър Федерер.

Australian Open 2020 е поредният турнир от Шлема, който ясно ни показа, че ако искаш да се окичиш със слава и да запишеш името си в историята, трябва да елиминираш поне един от тримата господари на съвременния тенис. Последният "мейджър", който не е притежание на един измежду Федерер, Надал или Джокович, е US Open 2016. Тогава Стан Вавринка печели финала срещу... Новак Джокович. 

Логично след всичко казано изниква въпросът кой играч от Тура е с най-много победи срещу тримата гиганти и дали всъщност той е с най-големи шансове да ги свали от трона? Кои са играчите от близкото минало, които са предявили амбиции да откраднат лидерството и реални ли са били те? 

Стан Вавринка (12)

Вавринка, колкото и класен играч да е, не изглежда като човека, който ще ни спаси от диктатурата на Голямата тройка.

Стан вече е на 34 години, а спадовете във формата му са твърде чести, за да може да размести пластовете. Всъщност симпатичният швейцарец е само на една титла от Уимбълдън, която ще му осигури Кариерен Голям шлем, и ако беше играл в друга епоха, той може би щеше да доминира в тениса.

Федерер: 3
Надал: 3
Джокович: 6

Томаш Бердих (13)

Не много играчи могат да се похвалят с постиженията на чеха, особено в ерата, в която той игра. Бердих не спечели титла от Шлема, но беше финалист на Уимбълдън и световен номер четири в своя пик. Той си извоюва уважението на Голямата тройка, след като почти във всеки мач им създаваше големи проблеми. 

Чехът приключи кариерата си през миналата година, а активът му срещу Федерер, Надал и Джокович не е за подценяване. 

Федерер: 6
Надал: 4
Джокович: 3

Доминик Тийм

Тийм е единственият играч в списъка, който има най-добрите си дни пред себе си, а успехите му срещу Маестрото, Матадора и Джокера подчертават какъв сериозен талант е той.

Проблемът на Тийм е, че губи решаващите мачове срещу тях - два финала на Откритото първенство на Франция от Надал и финала на Australian Open от Джокович.

Въпреки това цялостният му актив от победи наистина го отличава сред останалите тенисисти от Тура и го прави изявен фаворит за наследник на ATP трона.

Федерер: 5
Надал: 5
Джокович: 4

Лейтън Хюит (14)

Хюит има отлични резултати срещу тримата, макар че те бяха постигнати, когато той беше на върха, а Федерер и Надал едва започваха да си проправят път. Все пак не може да се отрече, че австралиецът си свърши работата срещу тях.

Федерер: 9
Надал: 4
Джокович: 1

Жо-Вилфред Цонга (16)

Звездата на Цонга залезе през последните години заради контузиите на коляното му, но броят на победите срещу Голямата тройка показва колко стойностен играч беше в своя пик.

Французинът притежаваше сила на удара, с която да събори защитите на Федерер, Надал и Джокович, както и способността да остане в играта достатъчно дълго, за да може да се брои с тях.

Федерер: 6
Надал: 4
Джокович: 6


Хуан Мартин дел Потро (17)

Говорейки за играчи, които са имали сила в удара си, но са били жестоко ограничени от контузиите си, няма как да пропуснем Хуан Мартин дел Потро.

Трудно е да си спомним за играч, лишен от толкова много заради контузия, колкото аржентинеца. Във времето, в което беше здрав обаче, всеки се страхуваше от Дел По, дори големите пушки.

Федерер: 7
Надал: 6
Джокович: 4

Анди Мъри (29)

Без изненада победителят в класацията е Анди Мъри. За тези, които са забравили - Голямата тройка всъщност беше Голямата четворка с участието на Мъри, но и при Анди, както и при Дел Потро, контузиите бяха тези, които го разделиха от величието, с което ще бъдат запомнени Роджър, Рафа и Ноле.

Никой не даде повече битка на тримата, никой не оспори толкова яростно доминацията им, колкото Мъри! Само Мъри!

Ето колко добър всъщност е той, когато се изправи срещу тях:

Федерер: 11
Надал: 7
Джокович: 11


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

 

Оцени тази статия:
Кой е играчът с най-много победи срещу Голямата тройка? Павел Димитров
Теми:  
australian open | доминик тийм | жо-вилфред цонга | марин чилич | новак джокович | рафаел надал | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook