Кой всъщност е Лоренцо Сонего?

от в 08:56 на 03.11.2020
Диана Андреева

След като загуби в квалификациите, Лоренцо Сонего и екипът му щяха да напуснат австрийската столица, но късметът се усмихна на италианеца и го върна обратно на корта във Виена като щастлив-губещ. Останалото е история. Но кой всъщност е той?

Лоренцо Сонего е роден на 11 май 1995 в Торино, Италия, където продължава да живее и до днес. Насърчаван от баща си Гиоргио, Сонего хваща ракета за първи път когато е на 11 години. Още от първите си дни на корта, треньор на италианеца е Гипо Арбино, а съвместната им работа продължава и до днес.

Въпреки че идоли, докато пораства, са му били Роджър Федерер и Жо-Вилфред Цонга, Сонего няма особено големи постижения при юношите. За първи път той привлича вниманието към себе си през 2015, когато печели 2 титли на ниво ITF, както и постига няколко победи на Challenger турнири. Година по-късно той дебютира на ATP надпревара, но след трисетов мач отстъпва на Жоао Соуса.

Първи по-сериозен успех в кариерата му е 1/4-финала в Будапеща през 2018, където записва и първа победа над играч от топ 30, а именно Ришар Гаске. 2019 бе най-силният сезон за него, тъй като той достига до два 1/4-финала, един полуфинал и една титла, която идва в Анталия в края на септември.

Тази година Сонего нямаше особено големи постижения, като балансът му беше 7:12 преди началото на тази седмица. След труден мач с Айлаж Бедене, Лоренцо отпадна на крачка от основната схема във Виена, но след като бе изтеглен като щастлив-губещ, той разполагаше с още един шанс да участва в ATP 500 надпреварата.

Без да губи нито един сет, Сонего се класира за 1/4-финалите, където го чакаше не друг, а световният номер едно Новак Джокович. Всички бяха сигурни, че Ноле няма да остави никакви шансове на младия състезател, но италианецът ги опроверга - спечели мача с 6:2 6:1.

По този начин Сонего стана първият щастлив-губещ, който успява да се справи със сърбина, както и "виновник" за третия загубен мач на Джокович през сезона, след дисквалификацията му в Ню Йорк и загубата на финала на Ролан Гарос. Това е и дебютната победа на Лоренцо над играч от топ 10, като за последно в историята си на ATP Новак допуска подобна загуба (заради броя спечелени геймове) през 2005 срещу Марат Сафин в Мелбърн - 6:0 6:2 6:1.

Извън корта, Сонего е голям почитател на футбола и баскетбола, като ако не се занимаваше с тенис, младият Лоренцо щеше да е футболист. Любимите му отбори са ФК Торино и Лос Анджелис Лейкърс и Голдън Стейт Уориърс. В свободното си време той участва в маратони и танцува.

Извън спортовете Сонего обича да готви, като любимата му храна е лазаня. Най-много харесва лятото, защото тогава посещава остров Сардиния - едно от най-обичаните от него места в света, заедно с приятелката си, с която са заедно вече повече от пет години.

През тази седмица Сонего ще участва на Мастърса в Париж, като своето участие в надпреварата той стартира с казахстанеца Александър Бублик, а след трунира във Франция Лоренцо е заявил участие в София, като за момента той е първи чакащ за основната схема. Ще продължи ли да показва толкова високо ниво, както във Виена и как ще се развие в бъдеще италианецът предстои да разберем.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кой всъщност е Лоренцо Сонего? Диана Андреева
Теми:  
лоренцо сонего

Коментари





Следвайте ни в Facebook