Кой всъщност е Себастиан Корда?

от в 17:19 на 03.10.2020
Диана Андреева

Себастиан Корда израства в спортното семейство на Петер Корда и Регина Рачртова - и двамата са бивши чешки тенисисти. Роден на 5 юли 2000 година в Брадентон, Флорида, Корда и до днес продължава да живее в американския град. Още от първите му стъпки в този спорт, негов треньор е баща му - бивш световен номер две и двукратен шампион на туринри от Големия шлем.

Независимо че и двамата му родители са бивши професионални тенисисти, Себастиан Корда е много запален по хокея и в продържение на шест години американецът сериозно се занимава с този спорт, преди през 2009 година да посещава US Open заедно с баща си - Петер Корда. Докато е в Ню Йорк малкият Себи, както го наричат близките и приятелите му, се влюбва в тениса благодарение на Новак Джокович и така решава, че това ще бъде неговото "нещо в живота". Интересно е, че Корда има и две по-големи сестри, котио също са спортистки, като те се занимават професионално с нещо доста различно, а именно голф.

Независимо от ръстта си - 1.96 метра, началният удар на американеца не е особено силен, но за сметка на това е доста постоянен. От дъното на корта младокът успява добре да пласира ударите си, което в комбинация с убедително представяне на мрежата му позволява да доминира в срещите си. На корта Корда е много спокоен, като подобно на своя идол - Рафаел Надал, винаги се бори до последно и никога не се отказва.

Тъй като започва да се занимава с тенис в доста напреднал етап от детството си, Корда почти не постига успехи в тези години от кариреата си. Американецът е спечелил само една титла от юношеските турнири от серията Голям шлем - Australian Open 2018, като след този си успех, той достига и до номер едно в световната ранглиста.

На ITF и Challenger турнири, Корда е достигал до общо пет финала, но за сега не е печелил нито една титла на това ниво. На надпреври от Големия шлем, преди Ролан Гарос, Себи има само едно участие в основна схема, а именно на US Open 2020, където с помощта на дива карта си осигури двубой срещу Денис Шаповалов, в който обаче спечели само един сет, отстъпвайки с 4:6 6:4 6:3 6:2.

Извън корта, Себастиан продължава да се интересува от хокей, както и понякога играе голф и билярд. Относно тениса, като малък Корда е бил голям фен на Новак Джокович, но с годините става почитател на Краля на клея - Рафаел Надал. Именно на испанецът е кръстена и котката на Себи - Рафа или на кратко Рафи.

Утре Корда ще продължи участието си на Ролан Гарос, като негов опонент на 1/8-финалите ще бъде именно идолът му Рафа Надал, а началния час на срещата ще стане ясен малко по-късно през днешния ден. Интересно е, че в интервю след победата си над Мартинез, Себастиан заяви, че се е молил Надал да се справи с Травалия, за да може в следващия кръг да играят един срещу друг.

Дали силите на младока ще достигнат, за да успее той да сътвори истинска сензация и да отстрани 12 кратния шампион на турнира предстои да разберем.





Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кой всъщност е Себастиан Корда? Диана Андреева
Теми:  
себастиан корда

Коментари





Следвайте ни в Facebook