Кошмарен старт, но образцов финал: Джокович ще спори за седми трофей на Уимбълдън!

от в 18:42 на 08.07.2022
Мирела Николова

Новак Джокович бе изправен пред сериозно предизвикателство в четвъртфиналите на Уимбълдън срещу Яник Синер, където трябваше да наваксва пасив от 0:2 сета. Все пак сърбинът за пореден път се доказа като един от най-устойчивите под напрежение тенисисти и съумя да осъществи пълен обрат, за да се класира на 11-ия си полуфинал на Свещената трева, където му предстоеше битка с най-добрия британски тенисист Камерън Нори.

В днешния си полуфинален сблъсък шесткратният шампион отново стартира неубедително, допускайки да загуби дебютната част, но впоследствие повиши неимоверно нивото си и подобно на предходната си среща, не остави шансове на противника оттам насетне, за да затвори двубоя за крайното 2:6 6:3 6:2 6:4. По този начин белградчанинът си осигури място в своя осми финал на Откритото първенство на Великобритания, като ще преследва четвърти пореден трофей в надпреварата. За да постигне тази цел обаче, той ще трябва да преодолее съпротивата на Ник Кирьос, срещу когото няма спечелен сет в нито един от досегашните им два изиграни мача.

Началото на срещата бе кошмарно за фаворита, чието представяне бе далеч под характерните за него стандарти и броят на непредизвиканите неточности от ракетата му се увеличаваше непрестанно. Сърбинът бе крайно пасивен в своите действия и по този начин предоставяше инициативата в разиграванията изцяло на съперника, който демонстрираше стабилност от всяка една зона на корта и умело дочакваше неизбежен пропуск от отсрещната страна. Така първата ракета на домакините спечели противниковото подаване общо три пъти в хода на частта и без да остави каквито и да било съмнения кой повече заслужава успеха в откриващия сет, откри сметката си в общия резултат.

Още в дебютните минути на втората част обаче 20-кратният шампион от Шлема напомни за себе си и значително стабилизира своето представяне. Той повиши нивото си на начален удар и трупаше бързи точки в актива си благодарение на отличното насочване и висока скорост на своя сервис. Същевременно той намали драстично количеството грешки и все по-често можехме да го видим да предприема офанзивни действия и да си проправя път към мрежата, откъдето бе безпогрешен. Британецът не разполагаше с отговор на блестящо конструираните атаки на своя опонент и бе само въпрос на време Джокович да нанесе решителния си удар. Това се случи в осмия гейм, когато балканецът успя да материализира общо четвъртата си възможност за пробив в сета, като именно този момент бе ключовият за последвалото изравняване на отделните части.

Доминацията на бившия №1 се пренесе и в третия сет, където шесткратният шампион в турнира продължи да има преимущество както в размените от дъното на корта, така и в тези в близост до мрежата. Той си осигури ранно предимство и в резултата, реализирайки пробив още в първия възможен момент, което внесе необходимото спокойствие в по-нататъшните му действия. Разиграванията се развиваха изцяло под неговата диктовка, което в комбинация със забележителната му успеваемост на начален удар допринасяше за безпроблемното опазване на аванса му. Не след дълго той дублира преднината си от брейк и поведе с 5:1, с което съдбата на тази част бе предрешена в полза на по-високоранкирания тенисист.

Статуквото на корта не се промени и в четвъртия сет, тъй като сърбинът отново не се нуждаеше от много време, преди да осъществи брейк още на старта. Роденият в Белград състезател продължаваше да подбира изключително внимателно ударите си и да привиква често съперника на мрежата, изваждайки го от зоната му на комфорт. В петия гейм Джокович отново постави под напрежение противниковия сервис, достигайки до нови четири възможности за брейк, но Нори демонстрира борбеност и с помощта на храбрата си игра съумя да се спаси от по-сериозно изоставане. Въпреки това обаче ранният пробив на Ноле се оказа напълно достатъчен за негов успех, защото в хода на целия сет фаворитът бе напълно безмилостен от сервис линията и отпускайки едва десет точки на собствено подаване в последните три сета, вдигна триумфално ръце по случай осмото си класиране на финала на най-старата тенис надпревара.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кошмарен старт, но образцов финал: Джокович ще спори за седми трофей на Уимбълдън! Мирела Николова
Теми:  
atp | камерън нори | новак джокович | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook