Краят се отлага: Героичен Симон повали Мъри и удължи кариерата си с поне още един мач!

от в 22:39 на 31.10.2022
Мартин Петков

Жил Симон по-рано тази година обяви решението си, че две десетилетия по-късно след своя дебют в АТР Тура, то той ще сложи край на дълголетната си кариера по време на заключителния Мастърс 1000 турнир за тенис сезона на родна земя в Париж. Жилу, както бива наричан 37-годишният ветеран, получи "уайлд кард" за участие на състезанието в зала "Берси", като жребият го изправи срещу друг тенисист намиращ се в края на своя път в спорта - трикратния Шлем шампион Анди Мъри, който води с 16:2 успеха в съперничеството си с местната легенда. 

Сблъсъкът очаквано беше приет крайно емоционално от Симон, когото не пропуснаха да подкрепят в "последния му танц" и неговите навярно най-близки приятели в Тура - Гаел Монфис, Жо-Вилфред Цонга и Ришар Гаске, като публиката също отдаде гласно чрез непрестанни възгласи своите почитания към любимеца си. Световният номер 188 беше изпаднал в неблагоприятна ситуация при 4:6 3:5, но за пореден път в паметната си кариера демонстрира своята пословична борбеност до последно и сътвори повече от впечатляващ обрат, дошъл след битка продължила 2 часа и 50 минути, за да надиграе победителя от 2016-а година във френската столица, давайки си поне още един мач в тениса - 4:6 7:5 6:3. За французина предстои отново да излезе на корта в идните дни за срещата си с Тейлър Фриц от втория етап на надпреварата, когато отново заедно с подкрепящите го зрители ще опита да удължи своята кариера.

Бившият номер едно в началото на двубоя се възползва от нервността на домакинския представител, който се нуждаеше от време за овладяване на емоциите си, предвид значението на срещата. Сър Анди влизаше в чести размени от бекхенд страната си, които умело докарваше до искания от него развой, като реализира ранен пробив, ала още в идните минути трябваше да се справя със ситуация 0:40, при която сервира на високо равнище, печелейки пет поредни точки, за да излезе напред в резултата с 3:0. Постепенно с течение на сблъсъка обичайните за стила на двамата ветерани продължителни разигравания от дъното на корта зачестиха, поради което публиката в зала "Берси" се радваше на огромен брой впечатляващи изпълнения.

Някак неусетно се стигна до осмия гейм, в който публиката оказа своето огромно влияние върху носителя на три титли от Шлема, след като го изнерви с непрестанните си викове и той се пречупи, допускайки две двойни грешки, с което местният любимец заличи пасива си от пробив. Мъри обаче беше готов с подобаващ отговор и спечели поредица от изтощителни размени, благодарение на неточности от ракетата на съперника, за да се поздрави със светкавичен рибрейк и успех в откриващия сет.

Във втората част Симон опитваше да скъсява размените, като взима рано топката, и тактическият му план проработи. Жилу проби пръв, ала началният му удар видимо се влоши и британецът не се поколеба, възстановявайки паритета в последвалото подаване не домакинския представител. С настъпването на седмия гейм световният номер 188 демонстрира подем в играта си и разполагаше с брейкбол, който обаче пропусна и впоследствие трябваше да се бори с физически дискомфорт, породен от схващания в различните области на тялото му, докато сър Анди проведе поредната си безкомпромисна акция в атакуващ план и реализира пробив, донесъл му правото да сервира за победата.

Подобно на по-рано в срещата именно в този момент колебания обхванаха двукратният олимпийски първенец и той бъркаше неистово, при което французинът експлоатира открилата му се възможност и оцеля в мача - 5:5. В последвалите събития британецът видимо не беше на себе си и нямаше нищо общо с показаното до този момент, като отиграванията му попадаха извън очертанията на корта и с нови два гейма на сметката си Симон прати срещата в заключителната ѝ фаза, давайки си поне още един сет в тениса.

На старта на решителната част Мъри изглеждаше значително по-добре здравословно и посредством по-доброто си придвижване по корта достигна брейкбол, ала го пропиля, при което окриленият от публиката местен любимец се радваше на едни от най-добрите си моменти в сблъсъка, след като пласираше удари, които се превръщаха в уинъри. Британецът опита в почивката да възстанови най-вече психически от случилото си и наглед успя, осигурявайки си два шанса за рибрейк, ала вдъхновеният бивш номер 6 не се пречупи и доведе развоя на събитията до 3:1 в своя полза. В края на двубоя всичко опря до физическата издръжливост на двамата ветерани, когато на пиадестала излезе способността на французина да е безупречен в ключовите моменти, докато Мъри допусна три двойни грешки при начален удар за оставане в срещата и Жилу изпрати публиката в екстаз, удължавайки кариерата си с поне още един мач.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Краят се отлага: Героичен Симон повали Мъри и удължи кариерата си с поне още един мач! Мартин Петков
Теми:  
atp | анди мъри | жил симон | Отказвания | париж | Париж - Берси

Коментари





Следвайте ни в Facebook