Край на приказката за 18-годишния Фис: Синер го спря и ще спори за титлата в Монпелие!

от в 17:31 на 11.02.2023
Мартин Петков

Тазседмичната АТР 250 надпревара в Монпелие се превърна в сцена за изгряването на поредната звезда на следващата генерация в тениса, като в този случай под светлините на прожекторите беше 18-годишният местен представител Артур Фис, участващ посредством "уайлд кард". Тийнейджърът се превърна в едва втория състезател, роден през 2004-та година, който печели АТР мач, като серията му в домашния му турнир го изведе до дебютен полуфинал, но със сигурност не и последен за него, в турнир от подобен ранг, ала там изпитанието беше вторият поставен в схемата - Яник Синер.

Италианецът, който до момента беше изиграл едва един мач във френския град, преди да подпечата мястото си във финалната четворка на състезанието, трябваше да демонстрира пълния си потенциал на корта, за да преодолее съпротивата на любимеца на публиката след час и 33 минути на корта - 7:5 6:2. По този начин световният номер 17 се класира за финала в надпреварата и в спор за първи трофей през сезона ще срещне един измежду Максим Креси и топ поставения Холгер Руне.

Двубоят стартира със сериозни неприятности за французина, което беше наглед неочаквано предвид значението на мача, като той трябваше да отразява възможности за брейк още в дебютното си подаване, ала запази хладнокръвие и оцеля. Оттам насетне съотношението на силите се изравни и бяхме отведени до десетия гейм, когато Фис се намираше в подем, реализирайки множество печеливши комбинации, и си осигури два поредни сетбола. Тогава обаче на пиадестала излезе устойчивостта за игра под напрежение на южнотиролеца, който запази началния си удар и броени минути по-късно пречупи тийнейджъра, след като проби сервиса му от ситуация 40:15, за да сложи точка на спора в откриващия сет с единствения брейк в срещата до него момент.

Разочарованието от пропуснатия шанс беше изписано върху лицето на световния номер 163 в началото на втората част, като по неспирно увеличаващите се неточности в играта му, лесно можехме да стигнем до извода, че той се чувства обезверен. Синер от своя страна направи необходимото и се възползва от колебанията на противника, отмъквайки сервиса му, при което установи пълен контрол над случващото се, за да реализира решителен втори пробив, от гледна точка на вече изчезналата за Фис увереност на корта, при което беше въпрос на време фаворитът да узакони триумфа си, както и стори необезпокоявано.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Край на приказката за 18-годишния Фис: Синер го спря и ще спори за титлата в Монпелие! Мартин Петков
Теми:  
atp | артур фис | Монпелие | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook