Кралят на Мелбърн: Джокович обезличи Циципас и изравни рекорда на Надал в Големия шлем!

от в 13:30 на 29.01.2023
Калоян Соколов

Новак Джокович и Стефанос Циципас се изправиха един срещу друг в решителна битка за определянето на тазгодишния шампион в Мелбърн. Джокович излизаше в опит да спечели своята десета рекордна титла на Аустрелиън Оупън, която щеше да бъде общо 22-ра негова в подобни надпревари и така щеше да изравни Рафаел Надал на върха по този показател. Циципас пък щеше да участва в едва втория си финал от Шлема, като досега имаше една загуба именно от Новак Джокович в подобни сблъсъци. Въпросният мач се проведе през 2021-ва година на Ролан Гарос, когато Джокера навакса пасив от 0:2 сета, за да грабне "Мускетарската купа".

Изглежда, това поражение беше оставило трайни психологически белези у Стефанос, макар самият той да отричаше, че помни злополучната за себе си среща. Гръцкият тенисист влезе нервно в двубоя и не можа почти в нито един момент да покаже най-добрия си тенис, а Джокович отново беше непоколебим в решителните моменти и заслужено триумфира над младия си съперник с финалното 6:3 7:6(4) 7:6(5), осигурявайки си завръщане под номер едно в световната ранглиста през утрешния ден.

 

Джокович откри срещата с безпроблемен сервис гейм, след което веднага си спечели две точки за пробив, но гъркът пласира неспасяем сервис, който беше последван от отлично проведено разиграване и резултатът беше изравнен. Ноле обаче продължи да стои далеч по-добре на корта, провокирайки множество неточности от ракетата на своя опонент. В крайна сметка логичното се случи и по-младият тенисист предаде следващото си подаване с двойна грешка.

Бившият номер едно продължаваше да доминира в размените от дъното на корта и постоянно принуждаваше Циципас да се движи, само че 24-годишният състезател най-после намери първия си сервис, което му позволи да не изостане фатално. Същевременно третият поставен срещаше сериозни трудности на ретур, като често дори не съумяваше да влезе в разиграване и откриващият сет приключи със заслужен успех за деветкратния шампион.

 Novak strikes first 💪@DjokerNole leads Stefanos Tsitsipas 6-3 in the men's singles final.#AusOpen#AO2023 pic.twitter.com/JEx00FWDnB

— #AusOpen (@AustralianOpen) January 29, 2023

Стефанос стартира далеч по-уверено във втората част, където го виждахме да печели множество точки с помощта на бързи комбинации и форхендът му вече беше добре познатото оръжие. Световният номер четири мина с лекота през откриващите си два сервис гейма и вече нямаше такъв проблем с това да разчита началния удар на ветерана.

Категорично именно гъркът стоеше по-добре на корта в тези минути, а Джокович изглеждаше стегнат и допускаше необясними неточности. Циципас често получаваше шансове при посрещане, ала беше твърде пасивен и не намираше начин да ги оползотвори. Нещата продължиха да се движат напълно равностойно до 5:4 в полза на третия поставен, когато той се сдоби със сетбол, но отново подходи твърде консервативно и 21-кратният "мейджър" носител заби неспасяем форхенд по правата.

В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който качеството на игра беше критично ниско и двамата си размениха общо шест мини пробива до резултат от 4:4. Ноле обаче бързо си възвърна оптималното ниво на концентрация, след като беше пропилял аванс от 4:1 и прибави още един сет към сметката си, печелейки три последователни точки.

Третият сет ни предложи един нов сценарий, тъй като Циципас усети как няма какво да губи и заигра с максимално ниво на агресия. Това се оказа печеливш ход от негова страна и той осъществи първия си пробив в мача, но реакцията на Джокович беше светкавична и станахме свидетели на моментален рибрейк. Наглед изглеждаше, че е единствено въпрос на време за ветерана да пречупи дебютанта във финали на Аустрелиън Оупън, ала гъркът нямаше намерение да се предава толкова бързо и следваше плътно опонента си в резултата до 6:6, когато нервите на Стефанос отново не издържаха в тайбрека и Новак Джокович за пореден път доказа, че е непобедим на австралийските кортове, записвайки своята 28-а поредна победа в Мелбърн!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кралят на Мелбърн: Джокович обезличи Циципас и изравни рекорда на Надал в Големия шлем! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън 2023 | новак джокович | Обзори | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook