Край на приказката: Андреева спечели сърцата, но не и мача със Сабаленка в Мадрид

от в 16:24 на 01.05.2023
Мартин Петков

Категорично голямото събитие в тениса през настоящата седмица е младата рускиня Мира Андреева, която преди два дни навърши едва 16-годишна възраст, но това видимо не ѝ пречи да се справя със съпротивата на значително по-реномирани тенисистки от нея, както вече неколкократно ни беше доказано. Тийнейджърката получи "уайлд кард" за участие на WTA 1000 надпреварата в Мадрид, където в дебюта си на състезание от подобен ранг досга последователно надви финалистката от Шлема - Лейла Фернандес, както и две представителки на топ 20 в лицето на Беатриз Хадад Мая и Магда Линет, за да достигне до осминафиналната фаза в испанската столица.

В нея за Андреева обаче предстоеше изпитание от съвсем различен калибър, предвид факта че тя трябваше да се изправи срещу шампионката от Аустрелиън Оупън - Арина Сабаленка, която към момента е тенисистката с най-много победи през сезона в Тура и освен това завоюва титлата в Мадрид през 2021-ва. Беларуската, върху която несъмнено падаше цялото напрежение от сблъсъка, през днешния ден за пореден път в хода на тазгодишната тенис кампания засвидетелства психологическото си израстване на корта и сложи край на приказката за Мира Андреева в испанската столица, надигравайки я след час и 13 минути на корта - 6:3 6:1. С това серията от 16 поредни победи на тийнейджърката приключва, но за нея предстои дебют в топ 150 идния понеделник, докато световната номер две продължава към четвъртфиналите и ще срещне друга от изненадите в Мадрид - Маяр Шериф.

Втората поставена в схемата още от самото начало на двубоя демонстрира афинитета си към това да определя темпото на игра и с поредица от мощни форхенди реализира ранен пробив, пред който обаче рускинята не трепна дори за секунда и отговори на предизвикателството със светкавичен рибрейк. Впоследствие участващата посредством "уайлд кард" тенисистка отстоя подаването си след отразен брейкбол и на свой ред имаше възможност да отмъкне сервиса на фаворитката, ала Сабаленка вдигна качеството в ударите си и не след дълго вече имаше аванс от 4:2 в резултата. Андреева не се предаде така лесно, като спечели идния си гейм на начален удар, но темпото, зададено от шампионката от Аустрелиън Оупън, се оказа твърде висока летва за тийнейджърката и откриващият сет беше записан в актива на беларуската.

На старта на втората част бившата носителка на трофея в Мадрид установи пълен контрол над случващото се на корта, като дълбочината в отиграванията ѝ не позволяваше на световната номер 194 да разкрие потенциала си в атакуващ план, при което Сабаленка на бърза ръка излезе напред с предимство от пробив. Желанието на Андреева да продължи да се бори за мястото си в турнира беше видимо, но тийнейджърката беше наглед безпомощна срещу силовия тенис на беларуската, която нито за секунда не изпусна водачеството си в резултата и сложи точка на спора в срещата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Край на приказката: Андреева спечели сърцата, но не и мача със Сабаленка в Мадрид Мартин Петков
Теми:  
wta | Арина Сабаленка | мадрид | мира андреева

Коментари





Следвайте ни в Facebook