Кузманов бе безпощаден срещу 3-кратен Чаланджър шампион и е 1/4-финалист в Хелзинки!

от в 15:08 на 17.11.2022
Мартин Петков

Няма да е преувеличено, ако кажем, че Димитър Кузманов се радва на най-добрия сезон досега в кариерата си, след като достигна плейофния кръг в квалификациите на Ролан Гарос, Уимбълдън и US Open, оставайки на милиметри от мечтан дебют в основна схема на турнир от Големия шлем. Успехите игри на нашенеца бяха възнаградени и с рекордно място в световната ранглиста - номер 159, но във втората половина от годината контузия спря устрема на пловдивчанина, като го извади за близо месец от кортовете, с което го лиши от възможността да брани титлата си от Чаланджъра в Барселона и втората ни ракета напусна топ 200.

Мико през миналата седмица успя да се завърне обратно на победния път в Роан, където надигра представителя на първата стотица Раду Албот, преди да инкасира поражение във втория кръг. Без време за губене в края на сезона, Кузманов още във вторник откри кампанията си на надпреварата от същата категория в Хелзинки и на старта надделя в последователни сетове над бившия осминафиналист от Ролан Гарос - Юго Гастон, като съумя да запази подема в представянето си и през днешния ден, за да се справи със световния номер 223 и трикатен шампион на ниво Чаланджър Алтуг Челикбилек. Българинът отново блесна с устойчивостта в продължителните разигравания, като вкарваше над 60 процента първи сервис, който му носеше лесни точки и доведе събитията до 6:4 6:3 в своя полза, класирайки се на четвъртфиналите във финландската столица, където го сблъсък с един измежду Максимилиан Мартерер и Леандро Райди.

Родният ни представител в самото начало на двубоя побърза да използва силните страни в играта си, като се отдръпна назад от основната линия и наподобяваше своенразна "стена", карайки турчина да печели точката по няколко пъти. Тази задача нагледно се оказа непосилна за Челикбилек, чиито атаки безрезервно намираха отговор от ракетата на пловдивчанина, при което той опита да е по-агресивен в ударите си, но то се превърна в атестат за куп грешки и Мико спечели пет поредни гейма, за да поведе убедително с 5:1. Световният номер 206 продължи с рутинирани действия да си осигурява игрово предимство и не след дълго достигна сетбол, но точно тогава серия от неточности разколеба българина, който освен че предаде подаването си, беше изправен пред угрозата да загуби изцяло преднината си. По-нискоранкираният състезател в тези минути излъчваше все по-голяма увереност в комбинациите си и съумяваше да пробие защитата на нашето момче, като достигна нов брейкбол, ала Кузманов опрян до стената при 5:4 и 30:40 пласира ас, който го вдъхнови, и с неспасяема къса топка втората ни ракета записа сета срещу името си.

Във втората част пловдивчанинът продължи да е по-активният от двамата тенисисти и на два пъти хвана съперника си в близост до мрежата неподготвен, като го размина и поведе с пробив. Нов спад в играта на нашето момче, придружен от изключителна работа във фаза защита от страна на световния номер 223, означаваше рибрейк, но само за да видим поредните отлично проведени многоходови акции на Мико, завършили с печеливш удар от ракетата му. Последвалият осми гейм се оказа и преломният момент на срещата, след като Кузманов отрази три брейкбола и запази хладнокръвие, за да запази подаването си, което видимо обезкуражи Челикбилек, който се пречупи напълно и с двойна грешка на турчина беше узаконена победата на втората ни ракета.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кузманов бе безпощаден срещу 3-кратен Чаланджър шампион и е 1/4-финалист в Хелзинки! Мартин Петков
Теми:  
димитър кузманов | хелзинки | Чаланджър

Коментари





Следвайте ни в Facebook