Кузманов беше на крачка от обрат срещу втория поставен, но напусна турнира в Оейраш

от в 16:39 на 08.04.2022
Калоян Соколов

Димитър Кузманов нямаше най-приятния старт на седмицата, след като остана извън топ 200 при новото обновление на световната ранглиста. Тази новина по никакъв начин обаче не възпрепятства българина да демонстрира част от най-добрия си тенис на Чаланджъра в Оейраш, класирайки се за четвъртфиналната фаза. Там той премери сили с поставения под номер две Зденек Колар и станахме свидетели на борба до последната точка между двамата играчи, която се реши с победа на чеха - 6:1 0:6 7:6(6).

Пловдивчанинът започна уверено откриващия си сервис с гейм и имаше две поредни възможности да го спечели, но Колар навакса пасива си, за да осъществи първи пробив в мача. Впоследствие Кузманов спокойно можеше да възстанови паритета в резултата, само че пропусна три шанса да го стори и чехът затвърди своя аванс. Това даде нужното самочувствие на Колар, който не се колебаеше да използва форхенда си по правата и често миксираше отлично играта с къси топки. Мико пък се беше изтеглил твърде назад от основната линия и не успяваше да устои на натиска от другата страна на корта, което не му позволи да е особено конкурентоспособен и чехът го проби на още два пъти, спечелвайки откриващата част с лекота.

Вторият сет ни предложи коренно противоположна картина и българинът все по-често отговаряше на зададеното темпо, а същевременно вторият поставен далеч не беше толкова точен в атаките си и грешките от неговата ракета зачестиха. Родният ни представител привикна към съперниковия стил, като редовно разкриваше намеренията на Колар и го надиграваше почти винаги на мрежата. Нашият сънародник сведе до минимум неточностите си от основната линия, а всичко това му помогна да влезе в серия от шест поредни спечелени гейма и сетовете бяха изравнени.

Третата част отново се развиваше с надмощие за втората ни ракета, ала световният номер 150 отново се завърна към максимално агресивния си подход и постоянно намираше линиите. Този път никой от двамата състезатели не успя да си осигури ранна преднина и битката беше изключително равностойна. Стигна се до 3:3, когато Мико изигра най-слабия си сервис гейм в мача и закономерно допусна пробив.

Чехът обаче изпита сериозни трудности да затвори сблъсъка на собствено подаване, което позволи на българина да се доближи до постигането на рибрейк, но Колар отреагира с перфектно изпълнено воле. Драмата далеч не завърши тук, защото Кузманов пое инициативата и предизвика две поредни грешки на по-високоранкирания тенисист и паритетът отново властваше на корта при 5:5.

В крайна сметка победителят трябваше да бъде определен в тайбрек, който стартира с бърза размяна на мини пробиви, като смяната на полетата дойде при 3:3 точки. Тогава Колар си послужи със серия от идеално изпълнени къси топки и имаше два мачбола на свое разположение. Родният ни представител запази самообладание и използва оръжието на Колар срещу самия него, изравнявайки за 6:6. Все пак до пълен обрат не се стигна, тъй като чехът показа по-здрави нерви в последвалите две размени, за да триумфира в този толкова завързан двубой.

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кузманов беше на крачка от обрат срещу втория поставен, но напусна турнира в Оейраш Калоян Соколов
Теми:  
бгтенис | димитър кузманов | зденек колар | Обзори | оейраш | Чаланджър

Коментари





Следвайте ни в Facebook