Кузманов даде всичко от себе си, но остана само на две точки от първа Чаланджър титла

от в 13:45 на 28.03.2021
Калоян Соколов

Димитир Кузманов определено ще запомни завинаги днешния ден, след като той му донесе изключителни емоции и със сигурност може да се счете за недостижим връх в тенис кариерата на българина досега. Втората ни ракета изигра изключително солиден двубой на финала в хърватския град Задар, ала в крайна сметка трябваше да отстъпи на поставения под номер три Никола Милойевич с 6:2 2:6 6:7(5). Добрата новина за Мико е, че от понеделник той ще заема рекордното за него 240-то място в класация на ATP, което до голяма степен му гарантира участие в пресявките на Ролан Гарос.

Сблъсъкът за трофея започна с поделено надмощие, като Милойевич все пак сякаш леко водеше играта, но Кузманов се защитаваше отлично чрез подсечените си бекхенди и сваляше топката екстремно ниско, а това създаваше сериозни проблеми на сърбина и той често грешеше при опитите си да засили темпото. Пловдивчанинът не даваше никакви лесни точки на своя опонент, който трябваше да работи усилено, ако искаше да спечели дадена размяна от дъното на корта. В крайна сметка световният номер 148 тотално капитулира пред своеобразната стена, която бе изградил нашето момче и отстъпи в първия сет, след като сдаде последните четири гейма.

Втората част започна далеч по-позитивно за поставения под номер 3, тъй като родният ни представител избърза на няколко пъти с опитите си да натисне от форхенд и закономерно инкасира пробив. Отговорът на нашия сънародник не закъсня, защото Мико показа най-високото си ново от началото на мача, осъщестявайки моментален рибрейк. Втората ни ракета се отчете с последователни неспасяеми обратни удари по права, които бяха последвани от филиграмна къса топка за начало на третия гейм.

Изведнъж сервисът на Кузманов тотално се срина и това позволи на Милойевич да стъпи вътре в корта, което отново обърна съотношението на силите в негова полза и скоро той водеше с 3:1. Проблемите на българина не спряха дотук, тъй като той отново загуби своето подаване. Родният ни представител продължи да се бори и успя да върне един от брейковете, но сърбинът нямаше намерение да допуска обрат и затвори сета с нова силна поредица в своя полза.

Третата част се превърна в истинска битка, като всеки един от геймовете беше много продължителен и предоставяше шансове пред двамата състезатели. Всеки от тях спаси по няколко точки за пробив до 2:2, а размените ставаха все по-изтощителни, тъй като никой от тях вече не желаеше да предприема ненужни рискове.

Втората ни ракета пръв съумя да спечели убедително началания си удар, пласирайки първия си ас в сблъсъка, което му даде сериозен импулс и последва светкавичен брейк в негова полза. Мико обаче беше видимо изморен и нямаше нужната свежест, за да се възползва от удобните топки, които Милойевич редовно му предоставяше. Неспособността на Кузманов да пласира завършващ удар се оказа пагубна за него и паритетът моментално беше възстановен.

Последваха по два спокойни сервис гейма за тенисистите, само че сърбинът изглеждаше много по-свеж след тези вече над три часа прекарано време на корта и достигна до шанс да застане на сервис линията при аванс от 6:5. Тогава напрежението се стовари с пълна сила върху световния номер 148 и така шампионът щеше да бъде определен от решителен тайбрек.

Там поставеният под номер три се откъсна с 3:0 точки и изглеждаше, че приключването на мача е въпрос на време, но Кузманов се завърна при 5:5 и даваше ясни сигнали че е готов да осъществи пореден мини обрат. За съжаление, в този момент дойдоха две последоватлени неточности на пловдивчанина и той трябваше да преглътне потажението.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кузманов даде всичко от себе си, но остана само на две точки от първа Чаланджър титла Калоян Соколов
Теми:  
бгтенис | димитър кузманов | Обзори | Чаланджър

Коментари





Следвайте ни в Facebook