Кузманов изигра добър първи сет, но допусна обрат от 3-кратен Чаланджър шампион в Ченай

от в 11:45 на 16.02.2023
Мартин Петков

Димитър Кузманов от старта на новия сезон неизменно беше въвлечен в участията на отбора на България, първо на United Cup, а впоследствие и при историческия успех над Нова Зеландия, където имаше ключова заслуга за изкачването на родината в Световна група I. Същевременно пловдивчанинът изигра едва един мач в Тура в рамките на месец и половина, като този двубой представляваше разочароващото му отпадане на старта на квалификациите на Аустрелиън Оупън, но през настоящата седмица Мико отново се завърна към надпреварите на ниво Чаланджър.

Втората ни ракета при мъжете след прекарани едва няколко дена на българска земя, се отправи към Азия, където първата му дестинация беше състезанието в Ченай. Мико, който предвид ранкинга си на световен номер 196 беше 8-и поставен в схемата, потегли победоносно участието си в индийския град, но през днешния ден не успя да надгради над показаното на старта в турнира и 3-кратният Чаланджър шампион Джей Кларк (номер 313) сломи съпротивата му, нуждаейки се от 2 часа и 38 минути на корта по пътя към успеха - 3:6 6:3 6:4, с което се класира за четвъртфиналната фаза. По този начин родният ни представител не съумя да защити точките си от финала в Бенгалуру преди 12 месеца и от понеделник ще напусне топ 200, а Адриан Андреев отново ще заеме статута на втора ракета при мъжете за страната ни.

Още от самото начало на сблъсъка пловдивчанинът се "закачи" за основната линия и демонстрира завидни качества в дефанзивен план, като устояваше на атаките от по-нискоранкирания си съперник и чрез контраофанзиви трупаше точки в актива си. Именно тези действия на Кузманов му позволиха след 10-минутна битка, при сервис на британеца, да пробие за мечтан старт на срещата. Постепенно с течение на времето световният номер 313 се реабилитира за слабото си начало и съумя да навакса изгубеното, ала отговорът на втората ни ракета беше повече от съвършен и той чрез рибрейк възстанови водачеството си, преди в идните минути да запише откриващия сет на сметката си.

На старта на втората част Мико беше на една ръка разстояние от това да направи решителна крачка по пътя към крайния успех в двубоя, ала пропусна лековато два брейкбола, забивайки топката в мрежата, с което Кларк видимо почувства вдъхновение. Оттам насетне британецът започна все по-често да си служи с инициативата в разиграванията и макар подобно на нашенеца да пропиля шансове за пробив в началото, то до такъв все пак съумя да стигне в осмия гейм, когато спад, придружен от куп неточности, беляза играта на 196-ия в света, и равенството в отделните сетове беше възобновено.

Началото на решителната трета част за Мико изглеждаше обещаващо, след като той спечели дебютното си подаване в нея на нула, но оттам насетне представянето на българина рухна пред многобройните грешки, като Кларк от своя страна беше безупречен в отиграванията си и отвори разлика от два пробива аванс в своя полза. Въпреки наглед безнадеждната позиция, в която изпадна световният номер 196, то той продължи да се бори за всяка точка на корта, като редуцира частично пасива си, връщайки единия брейк, ала британецът беше непоколебим на начален удар за победата и сложи точка на спора.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кузманов изигра добър първи сет, но допусна обрат от 3-кратен Чаланджър шампион в Ченай Мартин Петков
Теми:  
джей кларк | димитър кузманов | Чаланджър | ченай

Коментари





Следвайте ни в Facebook