Макар и без да пробие съперника: Кирьос изкова драматичен успех на старта в Майорка!

от в 22:34 на 21.06.2022
Мартин Петков

Ник Кирьос по-рано този месец се завърна обратно на корта за тревните надпревари, след като за поредна година си взе двумесечна пауза по време на клей сезона. Австралиецът до момента се включи на турнирите в Щутгарт и Хале, като достигна полуфинал и в двата немски града, ала все още не може да разкрие пълния си потенциал върху зелената настилка, поради което не успя да намери място сред поставените за започващия идния понеделник Уимбълдън.

Двойковият шампион от АО през днешния ден откри кампанията си на надпреварата в Майорка, която се явява генерална репетиция преди старта на третия ,,мейджър" за годината, като жребият отреди на канбереца в първи кръг да срещне клей специалиста Ласло Джере. Сърбинът се представи доста над очакваното за него в сблъсъка, като даде сериозен отпор на именития си противник, но Кирьос наглед изненадващо не прояви бурния си нрав в трудните моменти, като остана сравнително спокоен, за да осъществи обрат, отмъквайки победата след 5:7 7:6(1) 7:6(1). С успеха си световният номер 45 се класира за втория кръг в курортния испански град, където ще се изправи срещу местния любимец и бивш полуфиналист от Уимбълдън - Роберто Баутиста Агут.

Австралиецът си осигури брейкбол още при дебютното подаване за мача на Джере, който пропиля, и не след дълго отново разполагаше с такъв в петия гейм, но историята се повтори и паритетът се запази. Постепенно сервиращите наложиха своята доминация, като канберецът неколкократно беше близо до това да се сбори на ретур, обаче така и не направи последната крачка, за да станем свидетели на изненадващ момент в 12-я гейм, когато балканецът се възползва от неточностите в играта на противника и си осигури сетбол, който оползтвори благодарение на удар в аут от съперника, за да шокира фаворита в мача и зрителите по трибуните, грабвайки откриващия сет.

Втората част потегли безпроблемно за подавачите, като постепенно сърбинът се утвърди в лидерската позиция на корта и дори съумя да достигне брейкбол в осмия гейм, познат ни като така наречения скрит мачбол, ала бившият номер 13 изстреля неспасяем ас по правата и своебразно оцеля в срещата, предизвиквайки тайбрек. Там Кирьос видимо се чувстваше в свои води и след като си спечели мини пробив още при първия сервис на опонента, то получи сериозно вдъхновение в играта си и необезпокояван до края на дългия гейм трупаше точки в актива си, за да изпрати двубоя в решителната му фаза.

Джере не се повлия от факта, че изпусна водачеството в общия резултат и покачи значително равнището си в началото на заключителната част, като разполагаше с общо шест възможности за пробив в първите два гейма на двойковия шампион от АО, но така и не се възползва от шансовете си, поради което паритетът цареше на корта. От този момент нататък нито един от посрещачите дори не беше близо до това да постигне нещо повече на ретур и логичното се случи, като отново тайбрекът трябваше да определи на чие име ще бъде записан сетът, а с това и победата. В дългия гейм събитията от по-рано в срещата се повториха до последния детайл, след като Кирьос беше безпощаден във всеки от ударите си, за да поведе с 5:0, обезкуражавайки съперника, и рутинно с ас оползтвори мачбола си по пътя към крайния успех в сблъсъка.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Макар и без да пробие съперника: Кирьос изкова драматичен успех на старта в Майорка! Мартин Петков
Теми:  
atp | ласло джере | майорка | Ник Кирьос

Коментари





Следвайте ни в Facebook