Марк Тенънт: Българските тенис треньори имат нужда от нова методология

от в 17:44 на 27.03.2016
Tennis.bg

Марк Тенънт е дългогодишен треньор по тенис с повече от 25 години професионален опит. Той беше в София заради провеждането на ITF курса Level 1 на Българския национален тенис център. Г-н Тенънт беше супервайзър на курса, а националният треньор Пресиян Коев - лектор.

- Здравейте, г-н Тенънт. Представете се с няколко думи и разкажете повече за Вашия професионален опит.
- Казвам се Марк Тенънт и съм родом от Англия. Имам компания, която се казва ''Inspire2coach''. Ние разполагаме с 13 спортни съоръжения в Англия и провеждаме курсове като обучаваме треньори по тенис. Това е най-голямата компания в Англия в тази професионална област. За ITF работя вече над 15 години като първоначално започнах в офиса им в Лондон, но сега предимно пътувам, участвам в конференции, провеждам ITF курсове. Във връзка с работата ми съм обиколил няколко континента.

- Каква е треньорската система във Великобритания, известна като LTA?
- Аз съм ниво 5 в LTA, което е най-високото и преди да се присъединя към ITF дълго време работих в администрацията на LTA. Английската и българската треньорски системи се различават.

- Какви са впечатленията Ви от първото Ви идване в България през 2014 година?
- Да. Това наистина беше първото ми идване в България, но аз бях запознат с Източна Европа, защото преди това съм идвал на Балканите. Треньорите Ви имат голямо желание да работят и са добри тенисисти, но мисля, че с тях трябва да се работи повече върху новата методология на преподаване.

- А каква е новата методология на работа?
- Ако погледнете световните статистики към някои спортове има по-голям интерес да бъдат практикувани в сравнение с други. Това, разбира се, зависи от културата на съответните държави, но в много страни практикуването на тенис намалява. Конкуренцията на другите спортове е убийствена. Ние от ITF се стремим да показваме тениса в по-привлекателна и забавна светлина. Преди се е наблягало много на техниката, а сега хората искат още от самото начало да разиграват, да играят на точки. Ние се опитваме в самото начало да предадем техническите знания и чрез различни упражнения да започне самата игра, без да се губи много време. Новата методология на преподаване на тениса се изразява в това треньорите да въведат в тенис по най-простия начин желаещите да играят. Хората просто искат колкото се може по-бързо да започнат да правят разигравания, да излизат на мрежата, да изпълняват сервиси. Това са настоящите тенденции и ние трябва да се приспособим към тях.

- Кои са най-важните качества, които един треньор трябва да притежава?
- Както казах и по-рано, трябва да имаш страст към тениса. Да проявяваш разбиране за това как трениращите се отнасят към тениса. Винаги е в плюс, когато ти самият си бил добър състезател, но не винаги това е най-важното.

- Разкажете повече за процеса на признаване на националните треньорски системи от ITF.
- В момента в София се провежда курс на ITF Level 1, но сертифицирането не се извършва от ITF, а от Българската Федерация по Тенис. Политиката на ITF e в бъдеще националните треньорски системи да бъдат признати като ще има бронзов, сребърен и златен статут. За да бъде призната вътрешната система, федерацията трябва да има сертифицирани лектори, които да могат да водят курсове. За сега в България само Пресиян Коев е преминал през това обучение, а трябва да има още лектори от България, за да бъде призната българската треньорска система на ITF ниво.

- Очертава ли се скоро българската система да получи бронзов статут на ITF равнище?
- Не се знае дали ще е бронзов. Може да е направо сребърен, но това зависи от самата федерация и от нейните ресурси, и от това колко треньори ще преминат обучението за лектори.

- Имате опит с деца. Можете ли да кажете коя е най-подходящата възраст за започване на тенис?
- Няма точно определена възраст. Смята се, че най-подходяща е, когато детето е на 5, 6 или 7 години. Но никога не е късно да започнеш. Някои започват дори в ранните си тийнейджърски години. Аз лично бях на 9 години и половина.

- Като супервайзър на провеждащия се в момента курс какви са Вашите впечатления от преподаването и от условията в БНТЦ?
- Пресиян се справя добре. Говорих с голяма част от участниците в курса и те също са доволни. Трябва, разбира се, да научат много нови неща. Някои от тях изпитват проблеми с конкретни упражнения. Като цяло провеждането на курса и организацията са на ниво.

- Какви са Вашите планове за бъдещето? Трудно ли се съчетава работата за ITF с ръководенето на собствена компания?
- Не. Не е трудно да се съвместява. Напоследък пътувам много и се получава така, че работя повече за ITF, отколкото за моя собствен бизнес. Но двете вървята ръка за ръка. В моята компания в момента работим по много проекти за разширяване на дейностите. Винаги за мене е удоволствие, когато съм от помощ на ITF.

- Очертава ли се скоро да бъдете лектор някъде?
- Решил съм да си взема малко почивка от пътуванията. Днес се прибирам в Англия, но след месец ще проведе семинар и курс в Катар съвместно с Катарската Федерация по Тенис.

- И последен въпрос. Ще ни разкажете ли малко повече за програмите на ITF Play&Stay и Tennis Xpress, защото все пак Вие сте техния основател?
- Аз наистина бях един от хората, взели участие в изграждането на концепциите за програмата. Идеята се появи през 2007 година. Тенисът има голяма конкуренция в лицето на другите спортове за привличане на трениращи. Поради това създадохме тази програма. Чрез иновативни методи на преподаване ние се стараем да покажем тениса на хората и след това да ги задържим да продължат да играят. Оттук идва и името Play&Stay. Tennis Xpress е част от програмата Play&Stay като тя е насочена към по-възрастните хора, които правят първите си стъпки в тениса.

Явор Цветанов, БФТ


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Марк Тенънт: Българските тенис треньори имат нужда от нова методология Tennis.bg
Теми:  
марк тенънт | тенис | тенис треньори

Коментари





Следвайте ни в Facebook