Мащабни реформи на Уимбълдън или най-голямото разширение в историята на турнира

от в 13:06 на 17.04.2021
Мирела Николова

Уимбълдън е най-старият тенис турнир, но дори неговата близо 150-годишна история не е ставала свидетел на толкова мащабни реформи, каквито предвижда планът на организаторите, обсъден на среща с местните жители в сряда. Според него до 2030 г. Откритото първенство на Великобритания ще може да разчита на 39 нови корта, сред които и трети с подвижен покрив с 8000 зрителски места. 

Цялото това разширение е възможно заради закупуването на земята на съседното голф игрище - Wimbledon Park Golf Club, чиято площ е 295 декара. На негово място ще бъдат изградени близо 40 нови по-малки корта, които ще разполагат с временни места за сядане. Целта им е да приемат двубоите от квалификациите, които към момента се провеждат извън комплекса - в Роухемптън. 

Очаква се през 2030 г. да бъде завършено и изграждането на изцяло нов тенис стадион - Parkland, чийто капацитет ще бъде 8000 места, което го прави третият най-голям корт в All England Club след Централния корт (15 000) и Корт 1 (12 300). Той ще бъде снабден и с подвижен покрив, като по този Уимбълдън ще се превърне във втория турнир от Шлема с три покрити съоръжения.

Реализацията на проекта е планирана да стартира през януари 2022 г. и да бъде завършена през 2026 г. Новооткритите кортове обаче ще бъдат готови да функционират едва през 2028 г., тъй като са необходими две години, за да може тревното покритие да отговаря на стандартите. 

След като през миналата година Уимбълдън не се проведе поради пандемията от коронавирус, през тази година най-старият тенис турнир е предвиден да започне на 28 юни, а шампионът да стане ясен на 11 юли.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Мащабни реформи на Уимбълдън или най-голямото разширение в историята на турнира Мирела Николова
Теми:  
atp | wta | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook