Мастърът на Монте Карло: 11-те титли на Рафаел Надал в Монако

от в 10:22 на 15.04.2020
Петър Колев
От създаването на сериите през 1990 г., само шестима души са печелили 11 или повече турнири от категорията Мастърс 1000. Един от тези хора, Рафаел Надал, е единственият от тях, който е постигнал това само на едно единствено събитие. Испанецът е печелил турнира от категория Мастърс 1000 в Монте Карло невероятните 11 пъти - точно толкова, колкото е и бройката на спечелени титли от тази категория на великия Пийт Сампрас въобще.

След своя дебют на 16-годишна възраст през 2003 г., когато побеждава защитаващия титлата си на Ролан Гарос шампион, Алберт Коста, за да се класиа за третия кръг на турнира, Надал постоянно показва най-добрия си тенис в Монте Карло Кънтри Клъб. Испанекъц от Майорка, който е спечелил 71 от 76-те си изиграни мачове в Монако, спечели рекордните 8 последователни титли за периода 2005-2012 г., както и тези от 2016 до 2018 г.

Турнирът в Монте Карло трябваше да се проведе тази седмица, но заради световната пандемия от коранавирус, тазгодишната надпревара няма да бъде проведена по график. Сега ще ви представим всеки един от 11-те рейдове на Надал, довели го до титлата в Княжеството.


2005: Началото на царуването

Две години след като победи Коста при своя дебют в Монте Карло, Надал завоюва своя първи Мастърс трофей в Монако. След като на 1/2-финалите обърна Ришар Гаске, който преди това се беше справил с Рождър Федерер, от сет пасив, испанецът трябваше да срещне защитаващия титлата си Гилермо Кория във финала на турнира. Именно Кория сложи край на първото участие на Надал в Монте Карло в последователни сетове през 2003 г., но Матадора значително беше подобрил своята игра от последната им среща. Испанецът се наложи за крайното 6:3 6:1 0:6 7:5 след три часа и девет минути игра на корта, за да завоюва най-голяма титла в своята млада кариера.

Монте Карло

2006: Финал - класика

След своя пробив през 2005 г., Надал се завърна в Монте Карло на следващата година като световен №2 и защитаващ титлата си шампион на Ролан Гарос. Испанецът се справи с Кория и Гастон Гаудио, за да си осигури сблъсък със световния №1 Роджър Федерер, когото той беше победил в три от последните четири срещи помежду им. Надал успешно защити своята титла за първи път в мач класика, продължил три часа и 50 минути, триумфирайки след 6:2 6:7(2) 6:3 7:6(5).

Надал – Федерер : 10 години люта битка на корта : Chronicle.bg

2007: Хеттрикът е постигнат

След загубите си от Федерер на финала на Уимбълдън през 2006 г., както и на 1/2-финалите на Nitto ATP Finals същата година, Надал получи възможността още веднъж да срещне швейцареца на своята любима настилка във финала на турнира в Монако през 2007 г. Надал, който не загуби нито сет по пътя си към финала на надпреварата, продължи своята доминация и срещу Федерер, пробивайки го по веднъж във всеки сет, за да вдигне трофея за трета поредна година.

2008: Завършената трилогия

След победи в последователни сетове срещу тенисисти от Топ 5 в лицето на Давид Ферер и Николай Давиденко, Надал се срещна с Федерер на финала в Княжеството за трета поредна година в мача за трофея. Надал взе първия сет след късен пробив, но Федерер предизвика решаващ сет след като поведе с 4:0 във втората част. Триктратно защитаващия титлата си в Монако, Надал, се пребори, реализирайки късен пробив и в третия сет, за да спечели титлата и за завърши триото си от победи във финали на Монте Карло срещу своя голям съперник. От този ден нататък Надал и Федерер не са се срещали в Княжеството.

2009: Нова страница

Състезавайки се като световен №1 в Монте Карло за първи път в своята кариера, Надал се класира за своя пети пореден финал в турнира без да загуби сет. В мача за трофея той се изправи срещу Новак Джокович за първи път в Княжеството. Сърбинът вече беше победил испанеца във всеки от Мастърс турнирите в Северна Америка, но Матадора беше спечелил всички от техните шест предишни срещи на клей, губейки само един сет. Джокович удвои този успех, предизвиквайки решаващ сет и тук в Монте Карло, но Надал подобри своята игра, за да завоюва своята пета титла в Монако. Мачът постави началото на нова страница от тяхното съперничество, тъй като двамата ще се срещнат още три пъти в следващи издания на турнира.

Nole runner-up in Monte Carlo – Novak Djokovic

2010: Безпощаден Надал

Когато Надал сложи край на своята кариера, той може да гледа на надпреварата в Монте Карло от 2010 г. като на своя най-доминантен турнир в професионалната си кариера. Испанецът се появи в Монако след 11 поредни турнира без титла - неговата последна дойде през 2009 г. в Рим. Но той загуби само 14 гейма в пет мача, за да завоюва своята шеста поредна титла в Монте Карло. Надал победи Тимо де Бакер, Михаел Бeрер и испанското трио Хуан Карло Фереро, Давид Ферер и Фернандо Вердаско по пътя към трофея.

2011: Най-доброто от Испания

За втора поредна година, финалът в Княжеството включваше двамата най-добри испанци в световната ранглиста. Надал, който се справи с Анди Мъри в трисетова битка на 1/2-финалите, се срещна със световния №6 Давид Ферер в мача за трофея. Давид беше загубил само 17 гейма по пътя си към своя втори Мастърс финал, но Надал се справи с човека, който спря устрема на Матадора към некалендарен Голям Шлем три месеца по-рано на Australian Open, с двусетова победа - 6:4 7:5.

2012: Краят на серията

След двусетови победи срещу Стан Вавринка и Жил Симон, Надал влезе във финала на турнира в Монако с мисията да спре серията си от седем поредни загуби срещу световния №1 Новак Джокович. Срещайки се за първи път след техния епичен мач на Australian Open, продължил пет часа и 53 минути, този януари, Надал се наложи над Джокович след 6:3 6:1 за само 79 минути игра, за да спечели рекордните за Оупън ерата осем поредни титли на едно събитие от календара на ATP.

2016: Отново в кръга на печелившите

Четири години след като спечели своята осма титла в Монте Карло, Надал се върна за първия клей турнир от серията Мастърс за годината, търсейки своята първа титла от осем месеца насам. Той се справи с 22-годишния Доминик Тийм и Стан Вавринка преди да се преодолее Анди Мъри след сет пасив на 1/2-финалите. С подкрепата на френските фенове по трибуните, неговият опонент във финала, Гаел Монфис, показа своите невероятни удари и се защитаваше добре, за да предизвика трети сет след повече от два часа игра на корта. Надал наложи своето темпо в решаващата част, реализирайки "геврек", за да вдигне своята девета титла в Княжеството.

Nadal Downs Monfils Monte Carlo 2016 Final Highlight - YouTube

2017: Пишещият история

Сле труден мач срещу Кайл Едмънд в първия кръг, Надал се класира за своя 11-ти финал в Монте Карло след победи над Александър Зверев, Диего Шварцман и Давид Гофен. За трети път испанец чакаше Матадора на финала. Алберт Рамос-Виньолас постигна трисетови победи над световния №1 Анди Мъри, Марин Чилич и Лука Пуй, за да се класира за своя първи финал на турнир от категорията Мастърс 1000. Както Вердаско и Ферер преди него, Рамос-Виньолас нямаше отговор на играта на Надал на Корт Рение III. Матадора игра уверено, за да преодолее съпротивата на своя противник след победа в мач, продължил 76 минути, за крайното 6:1 6:3. По този Надал подобри рекорда на Гилермо Вилас, печелейки своята редордна 50-та титла на клей.

2018: Доминантно представяне

През 2018 г. нямаше играч, който да спечели повече от пет гейма срещу Надал в Монте Карло. Испанецът премина скоростно през основната схема, преодолявайки Аляж Бедене, Карен Хачанов, Доминик Тийм и Григор Димитров, за да се класира за своя 12-ти финал в Монте Карло. Във финала Надал проби Кей Нишикори четири пъти, за да се превърне в първия човек в Оупън ерата, за да спечели един и същи туртир 11 пъти. Това беше петият път, в който Матадора спечели състезанието в Княжеството без да загуби сет (2008-2010 г., 2012 г.), което подобри серията му от последователно спечелени сетове на клей на 36. Тази серия достигна 50, но беше прекъсната от Доминик Тийм, който се наложи над испанеца на 1/4-финалите на турнира в Мадрид същата година.

Monte Carlo Masters 2018 Betting Odds: Rafael Nadal To Capture His ...

Източник: ATP World Tour


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Мастърът на Монте Карло: 11-те титли на Рафаел Надал в Монако Петър Колев

Коментари





Следвайте ни в Facebook