Несломим: Медведев отрази мачбол и пречупи Алиасим в истински тенис шедьовър!

от в 15:20 на 26.01.2022
Калоян Соколов

Феликс Оже-Алиасим изигра най-паметния двубой в своята кариера досега и беше на крачка от това да сътвори огромна сензация, но Даниил Медведев показа защо е считан от мнозина за главния фаворит на Аустрелиън Оупън и постигна втори обрат в кариерата си от 0:2 сета, за да надделее с крайното 6:7(4) 6:3 7:6(2) 7:5 6:4. По този начин шампионът от US Open се класира за финалната четворка на турнира, в която му предстои да премери сили с големия си съперник Стефанос Циципас, когото надигра на същата фаза в Мелбърн през миналата година.

Наглед Медведев контролираше мача в неговото начало, като успяваше да се справя с вихрените атаки на канадеца и на свой ред контрираше успешно. Сервисът на двамата тенисисти работеше безотказно и не видяхме нито една точка за пробив до 5:5 гейма, когато младокът вкара в употреба мощта на своя форхенд и стигна до един напълно неочакван пробив. Реакцията на втория поставен обаче беше мигновена, което доведе до светкавичен рибрейк и всичко щеше да се реши в тайбрек. Там двамата си размениха по един бърз минибрейк, но впоследствие Алиаисм пое нещата под контрол и затвори частта в своя полза чрез три поредни точки в актива си.

Това даде импулс в действията на шампиона от ATP Cup, докато Медведев се поддаде изцяло на нервите, започна да прибързва и грешките постоянно се множаха от ракетата му. Тези обстоятелства позволиха на по-нискоранкирания състезател да се откъсне напред с 3:0, а оттам насетне показа огромна доза увереност в собствените си подавания и на практика не даде никакъв шанс на опонента си да се завърна резултата, сдобивайки се с комфортната преднина от 2:0 сета.

Световният номер две продължаваше да показва много негативен език на тялото и сякаш нямаше особено голям запас от енергия в себе си. Същевременно канадецът държеше невероятно високо ниво на начален удар и имаше възможност да диктува почти всяко едно разиграване, което накланяше сериозно везните в негова полза. Все пак московчанинът не позволи да изостане решително и се възползваше от сервиса си, за да избягва дългите размени, в които видимо издишаше.

Нещата продължиха да се движат равностойно до 4:4, когато 21-годишният тенисист взе аванс от 0:30, само че длановият му удар не сработи добре на няколко пъти и Медведев засега оцеля. Последва нервен сервис гейм за Оже-Алиасим, в който мрежата го покри в критичен момент и руснакът отново беше надигран. Двамата продължиха да показват стабилност при своите подавания и дойде ред на нов тайбрек. Там канадецът веднага предаде инициативата с пресилен форхенд, а фаворитът пласира два последователни аса и скоро се сдоби с четири поредни сетбола, реализирайки още първата си възможност.

Поставеният под номер 9 обаче изобщо не се притесни от известния обрат в хода на събитията на събитията и все още изглеждаше по-константния играч на корта. Миналогодишният финалист пък търсеше проблемите си в поведението на публиката и страдаше от сериозна липса на концентрация, която тушираше с отлично насочени сервиси.

Постепенно качеството на ретурите от страна на канадеца се влоши и той изглеждаше напълно безпомощен при посрещане, ала беше абсолютно безкомпромисен в своите изяви от линията за начален удар и никой не можеше да вземе важно предимство до деветия гейм. Тогава Алиасим показа първи признаци на нервност, изкарвайки в аут елементарен форхенд по диагонала и така даде точка за пробив на опонента си, но наред бяха три неспасяеми първи подавания и младокът поведе с 5:4.

Напрежението се пренесе изцяло в полето на Медведев, като на него му се наложи да спасява мачбол и точно тогава руснакът показа най-доброто от своя тенис, за да достигне до пореден паритет в резултата. Качеството на играта се покачваше с всяка една изминала минута и Медведев се върна от представянето си в началните минути, отразявайки всяко едно агресивно изпълнение на противника си, което му помогна да се сдобие с решителен пробив и победителят щеше да бъде определен в пети решителен сет.

Той започна по магически начин за Оже-Алиасим, който изправи публиката на крака с фамозен пасингшот от бекхенд с една ръка и мина през първия си сервис гейм с лекота. Подемът му не спря дотук и пред него се откриха два поредни брейкбола, които бяха пропиляни с ненужно рискови отигравания и вторият в света показа завидно хладнокръвие, за да изравни резултата.

Вече се виждаше как по-неопитният от двамата не съумява да издържа на наложеното темпо и неточностите постоянно го съпътстваха. Медведев мигновено усети, че моментът му принадлежи и вече докосваше успеха, след като намери начин да пробие съперниковия начален удар и скоро водеше с 3:1. Канадецът не падна духом и продължи да показва позитивно присъствие на корта, ала московчанинът беше твърдо решен да не изпусне контрола на двубоя и съвсем скоро можеше да отпразнува една от най-емблематичните си победи в Големия шлем.

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Несломим: Медведев отрази мачбол и пречупи Алиасим в истински тенис шедьовър! Калоян Соколов
Теми:  
Аустрелиън Оупън | даниил медведев | Обзори | феликс оже-алиасим

Коментари





Следвайте ни в Facebook