Място в историята: 5 впечатляващи постижения на Джокович след Уимбълдън 2021

от в 14:38 на 12.07.2021
Мирела Николова

Новак Джокович е новият стар шампион на Уимбълдън, доказвайки за пореден път колко силно заслужава мястото си в историята на спорта. С победата си в неделя световният №1 не само че триумфира на Шампионата в Лондон за шести път в кариерата си, но и постигна няколко впечатляващи резултати, които малцина състезатели са успявали да сторят в Откритата ера на тениса до този момент.

1. Рекордът за най-голям брой титли от Шлема

Шестият трофей на Уимбълдън за Джокович означаваше и неговия 20-и такъв от Големия шлем, като по този начин сърбинът изравни двамата си големи конкуренти Роджър Федерер и Рафаел Надал на върха на най-престижната класация в тениса. 

2. Хеттрик на Уимбълдън

Джокович се намира в серия от 21 поредни победи на Откритото първенство на Великобритания, след като вдига трофея на "Свещената трева" през 2018-а, 2019-а и 2021-ва година. Така сърбинът се превръща в четвъртия играч, който успява да постигне нещо подобно след Бьорн Борг (1976-1980), Пийт Сампрас (1993-1995; 1997-2000) и Роджър Федерер (2003-2007).

3. Шампион на първите три "мейджър" надпревари

След като спечели титлите на Аустрелиън Оупън, Ролан Гарос и Уимбълдън през 2021-ва, Джокович е първият тенисист от над 50 години насам, който успява да триумфира на първите три турнира от Големия шлем. Единственият, който е постигал това в Откритата ера на тениса, е Род Лейвър, печелейки и четирите надпревари от Шлема в един и същ сезон през 1969-а.

4. Дубъл на Ролан Гарос и Уимбълдън

Измина повече от десетилетие, откакто някой тенисист е триумфирал на Ролан Гарос и Уимбълдън в една календарна година. Последният състезател, който съумява да стори това, е Рафаел Надал. През 2008 г. испанецът вдига трофеите в Париж и Лондон последователно, а останалите трима, които могат да се похвалят с подобно постижение, са Род Лейвър, Бьорн Борг и Роджър Федерер.

5. 3 титли от Шлема на 3 различни настилки в един сезон

Джокович е едва вторият тенисист в Оупън ерата, станал шампион на три "мейджър" турнира, всеки от които се провежда на различна настилка. Единственият друг играч, който е постигнал това, е Рафаел Надал през 2010 г., след като триумфира последователно на Ролан Гарос, Уимбълдън и US Open. 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Място в историята: 5 впечатляващи постижения на Джокович след Уимбълдън 2021 Мирела Николова
Теми:  
atp | новак джокович | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook