Мугуруса имаше моменти на колебания, но надигра Кърстя; Свитолина с нов ранен провал

от в 18:20 на 21.02.2022
Владислав Риждов

През изминалата седмица Гарбинье Мугуруса трябваше да преживее ранно отпадане от турнира в Дубай, където бе действаща шампионка, но днес испанката се завърна на корта с комфортен успех, побеждавайки Сорана Кърстя с 7:6(4) 6:1 на старта в Доха.

През първата част фаворитката в срещата бе сериозно затруднена от румънската си опонентка, която имаше всички шансове да поднесе изненадата. Кърстя с непоколебима игра отвори дистанция от 4:1, но от този момент нататък силите си изравниха, а в последвалия тайбрек Мугуруса бе по-категорична във важните точки, за да открие сметката си в срещата.

Възходът на световната номер 9 се пренесе и във сет номер две. Там тя заигра с повече увереност, въпреки че пак изостана рано с пробив. До края обаче поставената под №5 изцяло наложи доминацията си и геймът на сметката на Кърстя, дошъл именно след пробив, се оказа нейния последен в хода на двубоя.

Проблемите за Елина Свитолина нямат край и тя допусна нова ранна загуба от началото на сезона. Украинката все още не може да намери позната за нея форма, а през днешния ден стана жертва на световната номер 42 Тереза Мартинцова, която надделя с (2)6:7 7:5 7:6(5) след тричасова битка.

И двете не показаха най-впечатляващия си тенис в откриващата част и обратите следваха един след друг. Свитолина бе тази, която имаше леко предимство, което и позволи на три пъти да води с брейк аванс. Когато обаче трябваше да затвърди лидерството си, бившата номер 4 изпитваше колебания, и това доведе до тайбрек в края на сета. Там десетата в схемата се представи далеч по-убедително и за отрицателно време поведе с 5:0, а преднината се оказа непреодолима за чехкинята и така в схемата се доближи по-близо до успеха.

Неубедителните изяви при сервис от страна на двете продължиха и във втория сет. Въпреки това равенството се запази до самия край, като двете си бяха разменили общи шест пробива. Мартинцова обаче бе по-концентрирана в края и със солидна игра успя да спечели два последователни гейма, а с това и да изравни отделните части.

В решителния сет интригата остана жива до последната точка. След няколко оспорвани гейма, Свитолина изглеждаше, че има контрола, след като поведе с 4:2, а скоро след това дори сервираше за крайната победа. Украинката обаче дори не стигна до мачбол, а развръзката трябваше да се реши след тайбрек. В него Мартинцова и Свитолина се движеха точка за точка, но в най-подходящия момент чешката състезателка се добра до минибрейк, който ѝ донесе победата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Мугуруса имаше моменти на колебания, но надигра Кърстя; Свитолина с нов ранен провал Владислав Риждов
Теми:  
wta | wta doha | гарбине мугуруса | доха | елина свитолина | Обзори | сорана кърстя | тенис турнир в доха - жени | тереза мартинцова

Коментари





Следвайте ни в Facebook