Муратоглу: Трябва да се възползваш преди всичко от силните си страни

от в 15:14 на 02.03.2016
Tennis.bg

Треньорът на световната номер 1 Серина Уилямс Патрик Муратоглу разкри любопитни подробности от сътрудничеството си с американката. Двамата работят заедно от юни 2012-а.

"В самото начало си казах, че ще съм си свършил работата само ако Серина постигне по-добри резултати занапред. В противен случай дейността ни няма да бъде оправдана. Можех просто да искам името ми да бъде свързвано с нейното, но какво би значело това?

"Тя ми каза при първата ни среща, че иска да спечели поне още една титла от Големия шлем. Беше в негативен период, в който за две години бе спечелила само един такъв трофей. Тя искаше един нов проект, който да събуди емоцията, а аз започнах да работя според моите разбирания.

"Най-важното нещо не е какво можеш да направиш по-добре, а как да бъдеш по-ефективен с вече наличните си умения, как да достигнеш по-високо ниво. Това е смисълът на работата ми," разкрива популярният тенис специалист, който има и собствена академия за подрастващи състезатели във Франция.

Как обаче на практика се постигат резултати? "Трябва да комбинираш много фактори - техника, физика и психика. Тенисът е много сложен, но и затова толкова красив спорт. Нужно е да разбереш в какво те бива от тези три ключа. Не може да създадеш перфектния играчи с перфектен сервис, форхенд и бекхенд. Дори и най-добрите в света имат своите слабости, но използват силните си страни изумително ефективно."

Примерът за тезата на Муратоглу? Пийт Сампрас. "Сампрас имаше фантастичен сервис, волета и форхенд, много слаб бекхенд за световен номер 1. Гледал съм го на "Ролан Гарос" и той го пращаше постоянно в аут. Но щом отиграеше топката с някой от останалите си удари, точката приключваше. Така че тук не ставаше въпрос да подобри бекхенда си, а да подобри предимствата си.

"В същото време Цонга, след като достигна финал на Australian Open, чух неговия треньор да казва, че бекхендът му бил ужасен. Та той има мощен сервис и форхенд, а само бе нужно да бъде по-агресивен, да действа по-ефективно при волетата и цялостно от възможностите си. Видно е, че той не достигна повече финал в турнирите от Големия шлем."

Муратоглу не пропуска да коментира ситуацията и около неговата любима оттук нататък.

"Миналата година тя загуби за първи път през годината в Мадрид, а за втори път в Торонто срещу Бенчич. В тези три месеца тя спечели "Ролан Гарос" и Уимбълдън. След поражението от Бенчич дойде и ми каза: "Патрик, омръзна ми да губя". Очевидно загубата от Винчи(на US Open) я нарани. Една седмица стоя в стаята си и не разговаряше с никой. Впоследствие осъзна малко по малко, че три години е №1, спечели четири от последните шест турнира от Големия шлем, има три загуби за годината и това поражение не е краят на света."


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Муратоглу: Трябва да се възползваш преди всичко от силните си страни Tennis.bg
Теми:  
патрик муратоглу | серина уилямс | тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook