На крачка от 1/2-финал: Томова се върна от 1:5 в третия сет, но не завърши обрата

от в 16:52 на 10.06.2022
Мартин Петков

Виктория Томова блести от началото на WTA 125 турнира във Валенсия, като още на старта преодоля съпротивата на Сара Ерани, която е бивша финалистка от Шлема, а впоследствие надви младата и световна номер 69 Варвара Грачева, за да достигне четвъртфиналната фаза. Първата ни ракета с отличното си представяне до момента заслужи правото през днешния ден да търси своя втори полуфинал на клей за годината, като от него единствено я делеше 21-годишната Сию Уанг.

В хода на сблъсъка нашенката предоставяше инициативата в продължителните размени от дъното на корта на китайката, която от своя страна често бъркаше и точките в актива на родната представителка се трупаха неспирно. Томова след силния старт допусна сериозен спад в играта си, от който съумя да се завърне, спасявайки два мачбола, като дори беше в позиция за победата, ала поредни слаби моменти на сервис я лишиха от нея и тя напуска турнира във Валенсия на крачка от полуфиналите след 6:2 2:6 6:7(5), за 2 часа и 54 минути на корта.

Българката си спечели предимство на корта още в началните минути, като разполагаше с два брейкбола в дебютния за мача гейм, но не съумя да се възползва от тях. Софиянката запази нивото в играта си и продължи да диктува случващото се, като не след дълго реализира пробив, който я изведе напред в резултата. В този момент китайката използва правото си на медицински таймаут и повика лекар на корта, като това своебразно я събуди и бе близо до възстановяване на паритета, ала за наша радост, Вики не трепна пред брейкбола и задържа преднината си при 3:1. Впоследствие първата ни ракета отново бе изправена пред угрозата да инкасира брейк, но след близо 10-минутен гейм запази сервиса си, което ѝ вдъхна нужната увереност и мигновено благодарение на сполучливи комбинации в атака удвои предимството си през втори пробив, който се оказа достатъчен, за да триумфира в откриващия сет.

Втората част се оказа пагубна за родната представителка, която грешеше значително повече, докато Уанг трупаше точка след точка в актива си и не след дълго българката изоставаше с 0:4. От този момент нататък последва поредица от пробиви, в която Томова на два пъти редуцираше пасива си, ала началният ѝ удар се превърна в обект на неспирни атаки от световната номер 111 и станахме свидетели на изравняване в отделни части.

Решителният сет в началото си се превърна в огледално копие на втория, след като още на старта софиянката инкасира пробив, който я постави в губещата позиция на корта. Вики не се предаде нито за миг и продължи да се бори за всяка топка, ала младата китайка не ѝ оставяше никакви шансове и минути по-късно последва втори брейк за 1:5. Българката отново не сведе глава и съумя да върне единия пробив пасив, което несъмнено вдъхна импулс в играта ѝ, за да може впоследствие, след като на два пъти отрази мачбол, чрез нов брейк да стигне до възстановяване на равенството при 5:5. Томова безспорно взе психологическото предимство на своя страна, като ,,влезе под кожата" на съперничката си и предизвика серия от грешки в играта на Уанг, за да станем свидетели на пореден пробив от първата ни ракета, който я постави в позиция да сервира за победата. Българката, за огромно съжаление, се пречупи в най-важния момент и всичко трябваше да бъде решено в тайбрек. Дългият гейм премина под постоянната смяна на водачеството, като в даден момент Вики водеше с 5:4 и разполагаше с два сервиса за победата, но китайката реализира три поредни уинъра и стигна до успеха в срещата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
На крачка от 1/2-финал: Томова се върна от 1:5 в третия сет, но не завърши обрата Мартин Петков
Теми:  
wta | бг тенис | бгтенис | виктория томова

Коментари





Следвайте ни в Facebook