На крачка от историята: Джокович взе сладък реванш от Зверев след петсетов трилър!

от в 06:06 на 11.09.2021
Мирела Николова

Новак Джокович вече е само на една крачка от това да постигне нещо историческо! Световният №1 имаше огромно препятствие на полуфиналите в лицето на Александър Зверев, който го спря по пътя му към златото в Токио, но този път Ноле бе пределно мотивиран и взе сладък реванш за поражението си отпреди малко повече от месец, за да намери място във финалния сблъсък на тазгодишния US Open. Сърбинът бе въвлечен в петсетов трилър, ала за пореден път доказа своята извънземна класа и се наложи с 4:6 6:2 6:4 4:6 6:2 след 3 часа и 33 минути престой на корта. Така Джокера се доближи само на една победа от "Календарен Голям шлем" и място в историята, като последното предизвикателство пред него е световният №2 Даниил Медведев.

Двубоят стартира с няколко експресни гейма, спечелени от сервиращите, които бяха напълно безпогрешни и рядко отпускаха дори точка на свое подаване. С напредването на времето Зверев започна все по-успешно да се нагажда към началния удар на противника и първият, който успя да се добере до брейкбол, бе именно германецът. За негово съжаление обаче, Джокович не му позволи да го материализира и отново се подаде напред в резултата - 4:3.

Световният №4 продължи да оказва натиск върху сервис геймовете на своя опонент и след серия от чудесно пласирани и високоскоростни удари в половината на съперника се сдоби с нова възможност за пробив. В този момент нервите на водача в ранглистата не издържаха и той предаде подаването си с двойна грешка, което бе и ключово за развръзката на откриващия сет.

Последва незабавна мобилизация на 20-кратния шампион от Шлема, който навлезе ударно във втората част и възползвайки се от лекия спад в нивото на сервис от страна на Саша, придружен с двойна грешка на брейкбол, Ноле реализира ранен пробив, който набързо бе консолидиран с гейм на нула и така световният №1 се оттегли на стола за почивка с преднина от 3:0.

Правеше впечатление, че в този сет сърбинът стоеше далеч по-комфортно на основната линия, насочвайки изключително прецизно ударите си по ширината на корта, докато нивото и увереността на Зверев спаднаха. Това даде своето отражение и непредизвиканите пропуски от ракетата на олимпийския шампион зачестиха, което бе и причината за инкасирането на втори брейк, подпечатал възстановяването на паритета в общия резултат.

Началото на третата част бе равностойно, като се наблюдаваше значително подобрение в представянето на германеца, който отново започна да намира оптималния си ритъм на игра, а резултатите не закъсняха. Освен че печелеше лесно собствените си подавания, Саша успя да достигне и до точки за спечелване на противниковия сервис гейм при 2:2, ала Ноле показа класата си и до пробив така и не се стигна.

При 5:4 и сервис на Зверев за оставане в сета, интензитетът в играта се повиши неимоверно много, а дългите размени на удари от дъното на корта изобилстваха. Това бе добре дошло за трикратния шампион в Ню Йорк, който успя да вкара разиграванията във възможно най-удобното за себе си русло и се сдоби с два поредни сетбола. Въпреки че германецът демонстрира невероятен характер, спечелвайки най-дългото разиграване в турнира, състоящо се от цели 53 удара, Саша не съумя да повтори подвига си и така първият в света поведе с 2:1 сета.

Миналогодишният финалист си възвърна самочувствието в четвъртата част, което личеше и в изявите му на корта. 24-годишният тенисист успяваше да затрудни съперника си и дочака своя момент, за да осъществи пробив за 2:1, станал факт след изключително солидна игра от дъното на корта и акция, завършила със страхотен форхенд уинър по правата. Оттам насетне германецът нямаше абсолютно никакви колебания от сервис линията и до края на сета не позволи на Джокович да достигне до възможност за пробив. Началният удар не му изневери нито за миг и той бавно, но сигурно поддържаше аванса си и вкара сблъсъка в пети решителен сет.

Там световният №1 побърза да вземе контрола върху събитията и незабавно се възползва от напрежението, сковало ръката на Зверев. Непредизвикан пропуск от страна на германеца откри златна възможност пред Новак да си осигури ранна преднина от пробив, която той моментално сграбчи, материализирайки я след показано невероятно чувство към топката и забележителна техника в близост до мрежата, след което хладнокръвно затвърди брейка си за 3:0. Играта на златния медалист от Токио продължи да боксува и той инкасира нов пробив след почивката, което позволи на Ноле да поеме изцяло инициативата в мача и да се откъсне с 5:0, а оттам нататък бе само въпрос на време Джокович да постави заключителния акорд на този вълнуващ двубой и да си гарантира място на финала.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
На крачка от историята: Джокович взе сладък реванш от Зверев след петсетов трилър! Мирела Николова
Теми:  
atp | us open | александър зверев | новак джокович | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook