Надал извън Топ 10; Федерер - №167 или действителната ранглиста (Race Ranking)

от в 12:35 на 18.03.2021
Тея Кръстева

Поради пандемията от коронавирус много от турнирите през миналата година бяха отменени. Коварната болест ограничи пътуванията и както се случи на тазгодишния Australian Open - подложи тенисистите на двуседмична предварителна карантина. Несъмнено сегашната ситуация представлява предизвикателство за почти всички, а вижте до какво решение прибягна миналата година ATP, за да защити точките на играчите от надпреварите, които не се проведоха: замразяване на световната ранглиста.

Първоначално идеята звучеше като добър моментен изход от ситуацията, но след непрекъснатото отлагане на това решение и последното публикувано изявление, че новото точкуване ще продължи до 9-ти август, много от спортистите започнаха открито да негодуват. Сред първите такива бе Александър Зверев, който заяви, че системата на ATP е "бъркотия". За неприемливо Саша посочи факта, че през последните 13 месеца Федерер не се е състезавал в Тура, а през 2020-а германецът е достигнал финал от Шлема и Мастърс 1000, но въпреки това Маестрото заема по-висока позиция в световната ранглиста.

  • 10 факта за това как би изглеждала световната ранглиста от началото на 2021-а:

    *Точките, ранглистата и фактите се отнасят само от началото на сезон 2021-а! Не се включват спечелените такива от 2019-а и 2020-а година. (Race Ranking)

1. Надал извън Топ 10

Едва ли Рафаел Надал би бил особено щастлив от факта, че заема 15-тата позиция в реалната ранглиста. През 2021-а той се състезава единствено на Откритото първенство на Австралия, достигайки четвъртфиналите, но поради контузия му се наложи да откаже участие в редица турнири. Очакваме Матадора да се завърне чак за сезона на клей.

2. Не виждаме Роджър Федерер?

След 13 месеца пауза Федерер се завърна на надпреварата от категория ATP 250, провеждаща се в Доха, където Маестрото записа една-единствена победа над Дан Еванс. С този си успех 20-кратният шампион от Шлема заема далечната 167-ма позиция в световната ранглиста. За съжаление Роджър е принуден да откаже участие и в предстоящи турнири поради операция на коляното, като засега се очаква да видим Маестрото в действие чак за сезона на трева.

3. Андрей Рубльов се изкачва на подиума

От 2020-а руският тенисист бележи сериозен прогрес, а с постигнатите от него резултати той би заемал третото място, като пред него са единстевно Новак Джокович и Даниил Медведев. Припомняме, че Рубльов вече има 22 поредни победи на ниво ATP 500, като рекордът от общо 28 такива се държи от Роджър Федерер (периодът 2014-2016-а). Ако Андрей задължи това високо ниво, то това би било достатъчно той да се изкачи по-високо и в официалната ранглиста.

4. Феноменът Аслан Карацев в Топ 5!

Карацев се появи отникъде, за да достигне до полуфиналите на Откритото първенство на Австралия, стартирайки от квалификациите, а по пътя си в основната схема отстрани тенисисти като Феликс Оже-Алиасим, Диего Шварцман и Григор Димитров. Руският тенисист пренася невероятното си представяне и в Азия, като днес го очаква четвъртфинален сблъсък в надпреварата от категория ATP 500, провеждаща се в Дубай.

5. Мартон Фучович и Александър Бублик - изненадите в челната десетка

Измина повече от десетилетие, откакто Фучович спечели младежкия Wimbledon, но в последно време представянията на унгарския тенисист са много обещаващи. Преди няколко седмици той достигна финала на надпреварата от категория ATP 500 в Ротердам, а в момента е четвъртфиналист в Дубай. Александър Бублик от своя страна - един от най-непредсказуемите играчи в Тура, достигна вече 2 финала на ниво ATP.

6. Къде е Доминик Тийм?

Последните няколко месеца бяха трудни за шампиона от US Open - Доминик Тийм. Той отпадна на осминафиналите на Australian Open след поражение от Григор Димитров и контузия, а това заедно с неубедителното му представяне в Дубай го изпраща на 28-мата позиция. Надяваме се да видим Доминик Тийм в целия му блясък за сезона на клей.

7. Макензи Макдоналд - най-добрият американски тенисист

Много години изминаха, откакто американците доминираха в тениса - Анди Родик бе за последно световен номер 1 през 2003-а. Макензи Макдоналд би заемал заслужено 19-тата позиция, след като спечели Чалънджъра в Казахстан и намери място сред последните 16-ма на Откритото първенство на Австралия.

8. Въпреки успехите Яник Синер извън Топ 20

И времето на Яник Синер ще дойде скоро. Италианецът спечели втората си титла на ниво ATP в началото на тази година, но в следващите 2 надпревари отпадна още в 1-ви кръг. Бъдещето на 19-годишния тенисист обаче изглежда бляскаво.

9. Себастиан Корда триумфира сред първите 30

Американецъ също прави смели крачки в Тура. Той стана вицешампион на турнира от категория ATP 250 в Делрей Бийч и вдигна титлата на Чалънджъра в Кемпер, Франция.

10. Сър Мъри продължава да се бори

На почти 34 години и с операции Анди Мъри не се отказва. Въпреки че не се намира в най-оптималната си форма, бившият световен номер 1 е решен да се завърне в тенис елита, а в момента би заемал 89-тото място.

Бонус - къде е Григор Димитров?

Най-добрият български тенисист откри кампанията си през сезон 2021-а по страхотен начин, достигайки четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия. Гришо показа невероятна класа, но за съжаление контузия в областта на гърба спря неговия устрем. В момента Димитров се намира в Акапулко, където също е четвъртфиналист, а дали ще продължи напред, предстои да разберем през утрешния ден. Към момента нашето момче е завоювало 405 точки, заемайки 12-тата позиция в реалната ранглиста! От следващата седмица Гришо би имал в актива си минимум 495 точки, които го отреждат на 8-мата позиция. Тази положителна статистика също така означава, че засега Григор Димитров е намерил място на ATP Nitto Finals, които тази година ще се проведат в Торино, Италия.

 

 

Източник: TennisMajors 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Надал извън Топ 10; Федерер - №167 или действителната ранглиста (Race Ranking) Тея Кръстева
Теми:  
тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook