Надал: Мисля, че трябва да изчакаме още малко преди да възобновим сезона

от в 17:37 на 04.06.2020
Димитър Беловски

Световният №2 в тениса Рафаел Надал даде обширно интервю за медиите, в което говори за кризата с коронавируса, за подновяването на тенис сезона и за расизма.

Надал призна, че ако в момента се провеждат турнири в САЩ, той не би отишъл да играе.

„Ситуацията в момента не е идеална. Честно казано, ако ме попитате дали искам да пътувам днес за Ню Йорк, за да играя на турнири, ще кажа „не“. Не знам колко ситуацията ще се подобри в следващите месеци. Уверен съм, че USTA и Френската федерация по тенис ще вземат правилните решения в точните моменти, за да са сигурни че US Open и „Ролан Гарос“ ще се проведат в напълно безопасни условия. Ако условията не са безопасни, няма смисъл да има турнири,“ заяви Надал.

„Трябва да сме отговорни и да изпратим ясно съобщение на обществото и да бъдем позитивния пример за това как се справяме със ситуацията,“ каза Рафа.

„Да организираш състезание от 6, 8 или 10 човека е много по-лесно, но организирането на състезание с 600-700 човека като включим работниците, играчите, каквито са турнирите от Големия Шлем… не знам. Това е голямо нещо, трудно е, а и трябва да мислим за здравето на всички“.

Надал в друго свое интервю в края на месец април каза, че на практика този сезон за него е загубен и тенис най-вероятно ще има чак през 2021 година.

„Не мога да предсказвам бъдещето. Когато казах това, не виждах как може да играем тенис през целия сезон, защото тогава бяхме в ужасно невероятни обстоятелства с много хора, които страдаха всеки ден. Много човешки загуби на ден. Тогава не можех да мисля за тенис. Мислех за здравето на хората и за световната пандемия, която преживяваме,“ обясни Надал.

Испанецът призна, че ситуацията с тениса е все още неясна и изрази мнение, че все още трябва малко да се изчака преди тенис сезона да се възобнови.

„Разбира се, ако не сме способни да организираме достатъчно безопасен тенис турнир и достатъчно честен, тогава няма да можем да играем тенис, това е моето усещане. И когато казвам „честен“, имам предвид всеки тенисист от всяка една част от света да има шанса да играе на турнира. Ключът за мен е да се намери лечение. Трябва да можем да пътуваме, да можем да играем без да се страхуваме, че можем да се заразим и да занесем вируса у дома си,“ коментира световния №2.

„Моето усещане е, че ситуацията не е ясна на 100 %, така че си мисля, че трябва да изчакаме още малко. Нашият спорт не е като футбола и турнирите не могат да се провеждат само в една и съща държава. Когато смесваш хора от всички части на света, усложненията са напълно различни. Малко съм разтревожен за това,“ призна Надал.
Испанецът коментира и ситуацията с расизма, който е особено актуален проблем след смъртта на Джордж Флойд, който издъхна по време на арест.

„Всички нормални хора и хората, които искат мирен и добър свят сме против расизма, бедността и всички ужасни неща, които се случват в този свят по-често, отколкото искаме. Ситуацията е критична, но аз силно вярвам в хората и вярвам, че ще успеят да оправят проблемите. Всичко изисква време. Всички подобрения в историята на човека са изисквали време – за всички да е еднакво, всички да имат еднакви възможности, еднакви права, но винаги сме се справяли и сме постигали тези неща. Разбира се, това не е достатъчно. Разбира се, трябва да продължим да работим здраво, за да направим света едно по-добро място, но в момента ситуацията е такава, каквато е,“ добави Надал.

„Няма нищо по-важно на света от здравето и спокойния живот… но днес не се радваме на тези две неща. По мое мнение, най-важните неща,“ заключи Надал.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Надал: Мисля, че трябва да изчакаме още малко преди да възобновим сезона Димитър Беловски
Теми:  
рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook