Най-младата шампионка за сезона: 17-годишна чехкиня покори турнира в Ченай!

от в 20:35 на 18.09.2022
Мартин Петков

Смяната на поколенията в тениса, а и като цяло в спорта, набира все по-голяма скорост в последно време и ежеседмично наблюдаваме сериозни пробиви на голямата сцена от страна на тийнейджъри. Такъв беше и случаят на WTA 250 турнира в Ченай, където 17-годишната Линда Фрухвиртова, която преди по-малко от месец на US Open дебютира в основната схема на надпревара от Големия шлем, демонстрира завидно ниво на тенис предвид крехката си възраст и ознаменува невероятното си представяне в индийския град, след като осъществи знаменит обрат над третата поставена в схемата Магда Линет във финала на състезанието - 4:6 6:3 6:4. Това е първа титла от подобен ранг за чехкинята, а още по-впечатляващото в случая е, че тя я завоюва от позицията на световна номер 130 и се превърна в най-младата шампионка за сезона.

В началото на двубоя далеч по-опитната полякиня опита под знака на напрежението за тийнейджърката да я пресира, като ѝ предоставяше шансове да завършва плитки топки, но грешките от ракетата на Фрухвиртова се множаха неспирно. Предимството на Линет в игрови план на няколко пъти ѝ донесе брейкболи, които тя пропиля, но при шестия си такъв световната номер 67 беше безкомпромисна в деветия гейм, за да реализира късен пробив, посредством който се разписа първа в общия резултат на финала.

Във втората част чехкинята демонстрираше съвсем различен облик на корта и скоропостижно си осигури шансове да спечели подаването на противничката, ала силите ѝ не стигнаха за нещо повече. Темпото и интензитетът постепенно намаляха, което беше предпоставка за силни мигове от сервиращите, но точно в този момент световната номер 130 се "залепи" за основната линия и използвайки прекомерна агресия в ударите си, оползтвори брейкбол в заключителната фаза на сета и минути по-късно равенство в общия резултат освети таблото, а сблъсъкът се върна отново в начална позиция.

При старта на решителната трета част полякинята се реабилитира за неубедителното си представяне в последния четвърт час и постави тийнейджърката в догонваща позиция, след като реализира пробив за 4:1. 17-годишната Фрухвиртова не просто не сведе глава, а дори пренареди играта си и започна все по-умело да миксира в комбинациите си, разчитайки и на къси топки, което допринесе за изумителното ѝ завръщане във финалната среща и след серия от пет поредни гейма на сметката си, то чехкинята можеше да нарече себе си шампионка от WTA турнира в Ченай.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Най-младата шампионка за сезона: 17-годишна чехкиня покори турнира в Ченай! Мартин Петков
Теми:  
nextgen | wta | линда фрухвиртова | магда линет | следваща генерация | ченай

Коментари





Следвайте ни в Facebook