Навратилова: Лудост е трансджендъри да участват в женски състезания

Оцени тази статия:
Навратилова: Лудост е трансджендъри да участват в женски състезания Георги Христов
от в 19:43 на 18.02.2019

Мартина Навратилова определи като "лудост" декларираното желание на родени като мъже трансджендър-атлети, да се състезават в спортни турнири срещу биологични жени. Според нея трябва да се прави разлика между трансджендър и транссексуален атлет.

"Моите аргументи са съвсем стандартни. Изглежда сякаш даден мъж може да реши да стане жена, да взима хормони, да спечели всичко възможно, вероятно да спечели цяло състояние и след това да си промени решението и да си има деца. Това е ненормално и е вид измама," заяви бившата №1 в тениса пред британски медии.

Миналата година Навратилова влезе в остър спор срещу Рейчъл МакКинън, който стана първият подобен атлет с титла в женското колоездене. Той е професор по философия в Южна Каролина и постави световен рекорд във възрастовата група 35-44 години.

Навратилова специално подчерта, че трябва да се прави разлика между отделните случаи и подкрепи атлетката Кастер Семеня, която е родена като жена, но с високи нива на тестостерон. Самата Семеня в момента заведе дело срещу IAAF заради ново правило, според което жените с високи нива на тестостерон, трябва да вземат медикаменти, за да го снижат.

"Не може да се определяш като жена и да се състезаваш срещу жени при положение, че имаш пенис. Нужно е да има някакви стандарти и подобно нещо не се вписва в тези рамки. Това не е честно," заяви Навратилова.

От британски трансджендър организации веднага нападнаха Навратилова и обявиха възгледите й за неприемливи.

Самата Навратилова е известна като лезбийка и дори през 2014 година сключи брак със своята партньорка Юлия като заедно отглеждат и две деца.

Оцени тази статия:
Навратилова: Лудост е трансджендъри да участват в женски състезания Георги Христов
Теми:  
мартина навратилова | скандали | тенис | тенис бг | тенис новини

Коментари



Следвайте ни в Facebook