Неочакван край: Изненадващо отказване на Медведев прати Джокович на финал в Астана

от в 16:18 на 08.10.2022
Мирела Николова

Допреди няколко месеца бе немислимо Новак Джокович и Даниил Медведев да се изправят един срещу друг в двубой преди финал на дадена надпревара, имайки предвид как дълго време се намираха на първите две позиции в световната ранглиста и си оспорваха лидерството в подреждането. Сега обаче руснакът и сърбинът се намират съответно на четвърта и шеста позиция и жребият на АТР 500 турнира в Астана отреди те да се срещнат още на полуфиналите.

Двамата състезатели напълно оправдаха предварителните очаквания за вълнуващ сблъсък и макар че първоначално Джокович биваше надигран от съперника си в голяма част от разиграванията, то във втория сет той успя да стабилизира представянето си и да спечели оспорвания тайбрек, за да вкара мача в трета решителна част. Веднага след края на последната точка във втория сет обаче руснакът изневиделица взе решение да се откаже от мача при резултат 4:6 7:6(6), въпреки че не бе дал индикации, че изпитва каквото и да е неразположение в нито един момент от сблъсъка. Впоследствие стана ясно, че травма в крака е била причината Медведев да прекрати преждевременно двубоя и да прати балканеца на финал, където го очаква двубой срещу Стефанос Циципас.

Още от първите минути на срещата кратките разигравания изцяло отстъпиха място на продължителните размени на удари от дъното на корта. Преимуществото в тях бе на страната на руснака, който не пропускаше да накаже прекалено пасивната игра на именития си опонент, използвайки всяка възможност за ускоряване на темпото, за да предизвика неточност от противниковата страна. В средата на сета станахме свидетели на поредица от три пробива, завършила в полза на Медведев, който се възползва от множеството непредизвикани грешки на 21-кратния шампион от Шлема и поведе с 4:3, след което не срещна затруднения по пътя си към успеха в дебютната част.

С началото на втория сет Джокович изостри играта си и вече все по-често можехме да видим завършващи удари от неговата ракета. Това обаче по никакъв начин не притесни руснака, който продължи да бъде като истинска стена от другата страна на мрежата, връщайки всяка една топка. Нивото на игра бе изключително високо и съвсем резонно развръзката на тази толкова оспорвана и равностойна част дойде в тайбрек. В него шампионът от Уимбълдън взе ранен аванс от 4:1, който разгърна до 5:3, но тогава последваха две великолепни драйв волета на руснака, които възвърнаха паритета за 5:5. Скоро след това белградчанинът отново пое контрол върху събитията и материализира втория си сетбол след непредизвикан пропуск на световния №4.

Веднага след края на точката обаче Медведев ненадейно взе решение да сложи преждевременен край на срещата, което означаваше, че в неделния ден Джокович ще спори за трофей за втора поредна седмица.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Неочакван край: Изненадващо отказване на Медведев прати Джокович на финал в Астана Мирела Николова
Теми:  
atp | астана | даниил медведев | новак джокович | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook