Неотразим: Джокович разгроми Рубльов и заслужи мястото си на 1/2-финалите в Торино

от в 16:15 на 16.11.2022
Мартин Петков

Намираме се в едва четвъртия ден от тазгодишното издание на Nitto ATP Finals, но това не попречи Финалния Мастърс на най-добрите осем състезатели за сезона да ни направи свидетели на неочакван развой на събитията и любопитни резултати. В олицетворение на това се превърна Зелената група, в която смятаният от мнозина за аутсайдер в Торино - Каспър Рууд, демонстрира блестящо представяне и стана първият полуфиналист в турнира, докато през вчерашния ден Рафаел Надал, в чиято витрина липсва единствено трофеят от АТР финалите, допусна второ поредно поражение в надпреварата и се сбогува с шансовете си за продължаване напред в състезанието.

Без време за губене, днес участниците в Червената група трябваше да излязат на корта в италианския град за битките помежду си, като в откриващ за деня сблъсък се превърна схватката между двамата победители в първия кръг - Новак Джокович и Андрей Рубльов. Руснакът поднесе изненадата на старта и надигра сънародника си и шампион от 2020-а Даниил Медведев, което му позволи да влезе с приповдигнато настроение в мача си срещу 21-кратния носител на "мейджър" трофеи, който обаче продължи невероятната си форма, показана при успеха му над Стефанос Циципас, за да сломи съпротивата на световния номер 7 в последователни сетове за само 67 минути игра - 6:4 6:1, взимайки реванш от московчанина за поражението си на финала в Белград по-рано този сезон. С триумфа си бившият водач в класацията на АТР си резервира място на полуфиналите, докато по-късно днес в битка от същата група за оставане в турнира ще се изправят Стефанос Циципас и Даниил Медведев, които са двама от последните трима шампиони на Nitto ATP Finals.

В началото на двубоя двамата поддържаха стопроцентова успеваемост на първо подаване и шансовете на за посрещачите липсваха, докато геймовете се трупаха безпроблемно в активите на сервиращите. Постепенно напрежението върху руснака започна да се увеличава и той допускаше неточности от наглед рутинни позиции, за които обаче скоростно се реабилитираше с бързи комбинации от начален удар и любимия си форхенд.

Ноле в това време се радваше на безупречно представяне на собствен сервис, при което свеждаше възможностите пред съперника за нещо на ретур до минимум и поддържаше високото темпо на срещата. С достигането на десетия гейм, когато световният номер 7 застана на начален удар за оставане в сета, то той показа признаци на нервност, които в рамките на едва няколко минути прерастнаха в изблици на ярост и хвърляне на ракетата, всичко това беше породено от неистовите му грешки при по-дългите размени, докато Джокович неведнъж е доказвал колко силен е в такива моменти и реализира неспасяем ретур уинър от бекхенд, оползотворявайки първия брейкбол в сблъсъка, за да открие сметката си в общия резултат.

На старта на втората част разочарованието от провала в края на първата даде отражение върху играта на руснака, който все по-често взимаше прибързани действия и бъркаше неминуемо. 5-кратният шампион в турнира не се поколеба пред открилите му се шансове, като умело използва "ястребовото око" на два пъти и проби, увеличавайки серията си на пет поредни гейма - 3:0. Рубльов впоследствие нито за миг не съумя да се доближи до класата на бившия номер едно, който без излишно да се свени над московчанина удвои преднината си с нов брейк и сложи точка на спора, подпечатвайки мястото си на полуфиналите в Торино.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Неотразим: Джокович разгроми Рубльов и заслужи мястото си на 1/2-финалите в Торино Мартин Петков
Теми:  
atp | nitto atp finals | андрей рубльов | атр финали | новак джокович | торино

Коментари





Следвайте ни в Facebook