Непоклатим: Алкарас се справи с предизвикателството на една от сензациите на новия сезон

от в 07:30 на 14.03.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас преодоля поредната си травма, този път получена на финала в Рио, който загуби от Камерън Нори след обрат, като именно контузията му изигра ключова роля за крайния развой на събитията в карнавалния град, и стартира кампанията си на Мастърса в Индиън Уелс победоносно. 19-годишният испанец, чието единствено участие в Калифорния досега датира от 2022-ра, когато той отстъпи на Рафаел Надал в полуфинален трилър, продължил над три часа, се поздрави с една от най-добрите си победи до момента през сезона, надделявайки над Танаси Кокинакис, без дори да посрещне точка за пробив.

В хода на днешния ден пък тийнейджърът трябваше да излезе на корта в пустинния град за втория си мач в надпреварата, а негов съперник беше намиращият се във връхната точка на кариерата си Талон Хрийкспор, който е сред сензациите на 2023-та. Карлитос срещна известни затруднения и сблъсъкът му с нидерландеца не протече наглед толкова лесно, колкото му се искаше, но въпреки това във всеки от важните моменти за мача шампионът от US Open ни предложи най-добрия си тенис и се наложи над световния номер 36 за час 41 и минути - 7:6 (4) 6:3, с което записа своята професионална победа номер 100 в Тура, при това само на 19 години и 10 месеца. Посредством успеха си топ поставеният в схемата, който в случай че спечели титлата в Индиън Уелс, ще възобнови позицията си на водач в класацията на АТР, задминавайки Новак Джокович на върха, се класира за осминафиналната фаза в турнира и ще срещне друг представител на следващата генерация в лицето на Джак Дрейпър, който по-рано днес елиминира детския си герой Анди Мъри.

Хрийкспор имаше правото пръв да сервира в двубоя, но това далеч не му помогна за безпроблемен старт на мача, след като световният номер две неизменно заемаше агресивна позиция на втория сервис на противника си и търсеше завършващо отиграване още с ретура си. Тактическият план на ибериеца го отведе две точки за пробив още във втория гейм на 31-вия поставен, пред които обаче аутсайдерът не трепна, като ги отрази и с това му действие беше зададено темпо за доминация на подаващите, която ни отведе до тайбрек. В него Алкарас направи първата крачка още на самия старт и поведе в резултата с минипробив, като макар нидерландецът да демонстрира своята съпротива, то тийнейджърът нито за миг не допусна да изгуби водачеството си и записа откриващия сет на сметката си.

В дебютните минути на втората част фаворитът покачи още повече качеството в ударите си, като се възползва от видимо унилия Хрийкспор, за да реализира първия пробив изобщо за двубоя. Световният номер 36, който се радваше на по-висока успеваемост при размените от основната линия, опита да осъществи подобаващ отговор, като достигна две точки за рибрейк, но испанецът беше подготвен за подобен ход на противника и засвидетелства класата на волетата си в близост до мрежата, справяйки се с опасността. Оттам насетне фокусът на Карлитос падна върху това да печели собствените си подавания и въпреки че разполагаше с два мачбола при сервис на нидерландеца, които пропиля, запази завиден самоконтрол и застана на начален удар, за да сложи точка на спора под доволния поглед на треньора му Хуан Карлос Фереро.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Непоклатим: Алкарас се справи с предизвикателството на една от сензациите на новия сезон Мартин Петков
Теми:  
atp | индиън уелс | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | талон грийкспор

Коментари





Следвайте ни в Facebook