Непоставен 1/4-финалист: 21-годишен чех шокира шестия в схемата на Аустрелиън Оупън!

от в 10:04 на 22.01.2023
Мартин Петков

Иржи Лехечка през миналия сезон се превърна в поредният представител на следващата генерация, който проби и се утвърди в световния топ 100. Чехът завърши подобаващо 2022-ра, като остана подгласник на Next Gen ATP Finals, като стартът му на новия сезон не беше особено бляскав, ала каквото и да кажем за кампанията му на Откритото първенство на Австралия, то навярно ще бъде малко.

Световният номер 71 до момента постигна три изключителни победи, две от които дойдоха срещу шампиони от сериите "Мастърс 1000" в лицето на Борна Чорич и Камерън Нори. Лехечка с това си представяне си осигури дебютен "мейджър" осминафинал, в който през днешния ден поднесе сензацията и повали един от фаворитите за спечелването на трофея - Феликс Оже-Алиасим, надделявайки над шестия поставен в схемата след 3 часа и 16 минути игра - 4:6 6:3 7:6(2) 7:6(3). Грандиозният успех на чеха го отвежда във фазата на топ 8 в Мелбърн, където ще срещне победителя от мачът на деня между Яник Синер и Стефанос Циципас.

Още в самото начало на двубоя проследихме сериозен подем в представянето на канадеца, който пласираше дълбоко в противниковата половина ударите си, с което караше аутсайдера да греши и на бърза ръка си спечели ранен пробив аванс. Световният номер 7 поддържаше предимството си безупречно впоследствие на сервис, като не допусна никакви колебания и записа откриващия сет на сметката си.

Във втората част наблюдавахме абсолютна доминация от страна на сервиращите, които печелеха подаванията си на нула и безспорно началният удар беше определящата сила на корта. В това темпо достигнахме скоростно до преломния осми гейм, когато възпитаникът на Тони Надал и Фредерик Фонтан изкара ударите си последователно в аут, с което донесе брейкбол на световния номер 71, който на свой ред се възползва отлично и проби, за да може след броени минути да изравни резултата в отделните сетове.

Третата част имаше сходно развитие с втората, след като в нея отново станахме свидетели на господство от страна на подаващите, като макар и пред всеки от двамата състезатели да се откриха шансове за пробив, то в крайна сметка тайбрек беше логичният изход. В него превесът беше изцяло за непоставения тенисист, който доминираше в разиграванията между пет и девет удара, докато 4-кратният носител на АТР титли взимаше необуздани решения да търси завършващо отиграване, което беше атестат за множество неточности и това доведе до своебразен разгром на 21-годишния чех, с който той се доближи на само сет разстояние от сензацията.

Четвъртата част за сметка на отминалите две дори не ни предостави и точка за пробив, като под знака на сервисите ни предстоеше да наблюдаваме нов дълъг гейм. Подобно на почти всички останало мача, събитията и в тайбрека бяха сходни с тези на предишния, след като Оже-Алиасим предаде сервиса си с топка в аут, за да може впоследствие Лехечка да достигне три поредни мачбола, от които оползотвори още първия чрез печеливш удар от бекхенд в близост до мрежата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Непоставен 1/4-финалист: 21-годишен чех шокира шестия в схемата на Аустрелиън Оупън! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | Иржи Лехечка | феликс оже-алиасим

Коментари





Следвайте ни в Facebook