Непримирим Джокович сломи Хуркач в невероятен трилър и е първият финалист в Париж!

от в 17:17 на 06.11.2021
Мирела Николова

Новак Джокович продължава да крачи уверено по пътя си към шести трофей на Мастърса в Париж, след като през днешния ден надделя над седмия поставен Хуберт Хуркач в трисетов двубой, като по този начин запази шансовете си да си подсигури завършване под номер 1 още на турнира във френската столица. Сблъсъкът се превърна в истинско зрелище, в което нищо не бе сигурно до последната точка, но в крайна сметка световният №1 спечели няколко изключително важни точки в тайбрека, които направиха разликата и му осигуриха крайната победа – 3:6 6:0 7:6(5), гарантираща му участие в утрешния финал, където ще се изправи срещу Даниил Медведев или Александър Зверев.

В началото на двубоя предимството бе на ракетата на сервиращите, които си печелеха подаванията без затруднения, и резултатът вървеше гейм за гейм. Продължителните разигравания не липсваха, като и двамата тенисисти показваха страхотна вариативност в ударите си и разнообразяваха играта с къси топки. Сервисът на сърбина се пропука в осмия гейм, когато 20-кратният шампион от Шлема допусна първата си двойна грешка в срещата, която обаче бе с цената на брейкбол, а след нова неточност от страна на световния №1 пробивът бе налице. Подавайки за спечелване на сета, Хуркач бе максимално притиснат от топ поставения, който веднага достигна до възможност за рибрейк, но серия от нетипични за играч от неговия ранг пропуски подпечатаха успеха на поляка в дебютната част.

Във втория сет Ноле излезе напълно преобразен и пласирайки ударите си с необходимата дълбочина, поемаше инициативата в отделните точки. Това му помогна да реализира пробив в дебютния сервис гейм на опонента си, който впоследствие бе затвърден с безупречно подаване, и така първият в света се оттегли на почивка с аванс от 3:0. Сърбинът продължи да властва на корта, докато непредизвиканите грешки от противниковата страна не спираха да изобилстват. Така се стигна до дублиране на пробива преднина за Джокович, който съвсем скоро вече водеше с 5:0. Неуверен в действията си и разочарован от развитието на сета, Хуркач изпращаше ударите си един след друг извън пределите на корта, а това означаваше трети брейк за сърбина, с който паритетът в общия резултат бе възвърнат.

В откриващия гейм на заключителната част балканецът показа признаци на нервност, след като допусна двойна грешка, придружена с още няколко неточности от рутинна позиция, които означаваха и брейкбол за Хуркач, но последва пълна мобилизация на Ноле, който успя да наложи своя ритъм на игра и да елиминира опасността, удължавайки победната си серия. Твърде пасивната игра от страна на поляка ставаше лесна плячка за световния №1, който безпроблемно налагаше своя стил на игра и бе само въпрос на време да станем свидетели на първия пробив в този сет. Той дойде в четвъртия гейм, когато Джокович за пореден път защити реномето си на жива тенис стена и след изумително разиграване, завършило на мрежата, сърбинът се откъсна напред с 4:1. 

Последваха обаче силни минути за Хуркач, който показа, че все не е готов да се предаде, и подпомогнат от двойна грешка на съперника, достигна до шанс за връщане на пробива. Полякът предприе риска на атаката и отпусна ръката си, пласирайки феноменален форхенд по правата, който бе неспасяем дори за атлет като петкратния шампион, и така изоставането скоро бе наваксано - 4:4. Първият в света повиши нивото си и дори достигна до мачбол в подаването на противника си, но серия от отлични сервиси на младока го оставиха в битката за победата. Този толкова оспорван двубой бе решен в тайбрек, в който нищо не бе сигурно до последната секунда, но Джокович спечели важните точки в него и ще спори за шеста титла в Париж!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Непримирим Джокович сломи Хуркач в невероятен трилър и е първият финалист в Париж! Мирела Николова
Теми:  
atp | новак джокович | Обзори | париж мастърс | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook