Най-титулуваният човек, държал ракета: Противоречивият образ на Маргарет Корт

от в 13:30 на 20.07.2022
Калоян Соколов

Като любители на тениса, то можем да бъдем изключително щастливи, че вероятно живеем в най-силната ера в историята на спорта. В мъжкия тенис имаме възможност да проследим съперничеството между тримата най-титулувани състезатели изобщо, а именно Рафаел Надал, Новак Джокович и Роджър Федерер. При дамите пък години наред ставахме свидетели на доминацията от страна на Серина Уилямс, която е спечелила повече "мейджър" титли от всички изброени по-рано джентълмени.

Всички тези велики атлети обаче вероятно ще имат нужда от поне още два живота, за да достигнат успехите на Маргарет Корт. Легендарната австралийка е изградила много противоречив имидж през годините, но никой не може да оспори, че именно тя е най-големият шампион от създаването на спорта, а нека сега с вас да си припомним някои от нейните лични върхове.

Корт e най-блестящият пример за доминацията на Австралия в световния тенис през 60-те и 70-те години на миналия век – продължителен период на надмощие, в който Род Лейвър, Джон Нюкомб и самата тя задават стандарти, които са непосилни за конкуренцията. Още по това време страната може да се похвали с множество тенис съоръжения, а също така липсват всякакви класови системи, които са възпрепятствали спорта в други страни. Маргарет печели още първата "мейджър" надпревара, на която взема участие, и изобщо не се вижда как някога ще се появи жена с нужните умения да ѝ се противопостави. Австралийката се превръща в жива легенда сред множество обикновени шампиони.

Бившата номер едно стартира професионалния си път на 18-годишна възраст и се състезава в периода между 1960-а и 1977-а, като за този период се поздравява с недостижимите 24 титли на сингъл от Шлема. Още по-впечатляващото е, че тя е също толкова успешна на двойки и общо нейните купи от Големия шлем възлизат на главозамайващата бройка от 64. Маргарет е единствената жена, печелила всички "мейджър" титли в една и съща година, както поединично, така и на смесени двойки и е достигнала до финала на над 60 процента от турнирите, в които е взела участие през кариерата си.

Безспорно е, че Били Джийн Кинг прави главната крачка, за да бъде женския тенис равнопоставен с мъжкия, което се дължи най-вече на нейната победа над Боби Ригс в т.нар. "Битка на половете", както и на силната ѝ социална позиция в подкрепа на правата на нежния пол. Корт обаче оставя ракетата ѝ да говори, налагайки невиждана хегемония. Тя завършва шест сезона на върха в класацията на WTA и налага съвременния начин на игра, в който връх вземат мощните удари от дъното на корта и физическото превъзходство.

Множество специалисти дори са на мнението, че австралийката е способна да побеждава голяма част от колегите си при мъжете и неслучайно се сдобива с прякора "The arm", тъй като играещата ѝ ръка е била с цели три инча по-дълга от обичайното за жена с тези размери. Множество издания я определят като "физически звяр", а Серина Уилямс и Амели Моресмо признават как са черпили вдъхновение именно от примера на Корт. 64-кратната шампионка от Шлема завърша своята професионална дейност с невероятните 929 победи от общо 1003 мача и неслучайно Откритото първенство на Австралия изгражда специална арена, която да носи името ѝ.

За съжаление, то голямата шампионка не получава нужното признание за своите постижения, което е свързано с нейните обществени позиции. 80-годишната жена никога не е криела своите расистки и хомофобски виждания, а това става повод редица играчи да искат преименуването на "Маргарет Корт Арена". Легендарната тенисистка е ревностна християнка с много консервативни възгледи и дори твърди, че Господ я е дарил със способността да изцелява болните само с ръцете си. В ранния етап от своята кариера не е било особен проблем, че Маргарет е имала подобни крайни позиции, ала постепенно светът става все по-либерален и макар тя да е най-голямата шампионка, то се превръща в пълен аутсайдер сред другите състезателки. Нейният портрет даже е свален от стената на победителките в редица турнири и за австралийката почти не се организират чествания в собствената ѝ страна. 

Корт поддържа върлуващия расизъм в Южна Африка и споделя как САЩ също трябва да се обърне към режим, подобен на апартейда, защото категорично подкрепя управлението на избрани бели малцинства и репресията над тъмнокожи. Тенисистката неведнъж се е изказвала негативно за своята наследничка на трона в спорта, а именно Мартина Навратилова. Австралийката не отрича нейните технически качества, но същевременно признава как няма никакво желание подобен човек да има водеща роля в WTA, имайки предвид какъв пример би дала на децата със "сбърканата си ориентация" и настоява хомосексуалните атлети да загубят състезателните си права.

Маргарет обаче има свой начин да изказва собствените си виждания и през миналата година споделя, че цял живот е вярвала в това как човек трябва да бъде верен на истината и личните си убеждения, абстрахирайки се от общественото мнение. Несъмнено Маргарет Корт не е най-блестящият модел за подражание, само че заслужава уважение за спортните си успехи и смелостта да бъде винаги автентична, независимо каква цена ще заплати заради това.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Най-титулуваният човек, държал ракета: Противоречивият образ на Маргарет Корт Калоян Соколов
Теми:  
wta | истории и анализи | маргарет корт

Коментари





Следвайте ни в Facebook