Неубедителният старт на РГ е история: Циципас не отпусна нито сет на шампиона от Маракеш

от в 14:19 на 31.05.2023
Калоян Соколов

Стефанос Циципас започна много неуверено участието си на Ролан Гарос, като световният номер 455 Иржи Весели беше на само една точка разстояние от това да вкара срещата им в пети решителен сет, но все пак бившият финалист съумя да се измъкне от трудната ситуация и да се наложи с 3:1 сета. Гъркът пък изглежда си в взел урока от слабото си начало в състезанието и днес изглеждаше много по-мобилизиран.

Циципас не си позволи нито за момент да подцени Роберто Карбайес Баена, който всъщност игра на едно съвсем прилично ниво, но това не беше достатъчно на шампиона от Маракеш да бъде равностоен на петия поставен и така фаворитът закономерно се наложи с крайното 6:3 7:6(4) 6:2, за да си осигури сблъсък с един измежду Диего Шварцман и Нуно Борхес в третия кръг на състезанието.

По-високоранкираният състезател зададе много високо темпо на игра още от началните минути и непрестанно се възползваше от късите удари на опонента си, излизайки напред към мрежата, където беше безпогрешен. Тази тактика донесе на фаворита преднина от ранен пробив, а впоследствие той показа здрави нерви и отрази брейкбол, за да поведе с 3:1 гейма. Оттам насетне балканецът нямаше абсолютно никакви проблеми в своите подавания, докато непоставеният играч не можеше да каже същото и закономерно световният номер пет затвори откриващия сет с още един брейк в своя полза.

Вторият сет също стартира оптимистично за Циципас, който не се нуждаеше от дълго време, за да отмъкне за пореден път съперниковия сервис, само че испанецът беше готов този път да даде много по-сериозна битка и на цели два пъти наваксваше пробив пасив. Карбайес Баена започна да пласира много дълбоки ретури при вторите начални удари на бившия носител на трофея от ATP финалите и това го поставяше в отлична позиция при дългите размени, които все по-често завършваха с успех на аутсайдера.

57-ият в света дори в един момент изглеждаше, че притежава инициативата в двубоя, тъй като на два пъти взе подаванията си на нула, докато елинът срещаше известни трудности, но все пак намери сили да докара нещата до тайбрек, в който взе превес още от самото начало и скоро вече беше на само един сет разстояние от класиране в 1/16-финалите на надпреварата в Париж.

Интригата в сблъсъка пък напълно отсъстваше от корта в третата част, след като гъркът на бърза ръка дръпна с 4:0 гейма и нямаше какво да го спре по пътя му към финалната линия в мача.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Неубедителният старт на РГ е история: Циципас не отпусна нито сет на шампиона от Маракеш Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | ролан гарос | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook