Андреев отрази 3 мачбола срещу сензацията от US Open и е на 1/4-финал в Генуа!

от в 19:35 на 21.09.2022
Мартин Петков

Адриан Андреев през миналата седмица се поздрави с две първокласни победи на Чаланджъра в Рен, играещ се на твърди кортове, преди да загуби от Доминик Тийм на четвъртфиналите, ала постигнатото до момента му гарантира ново върхово класиране за световната ранглиста - номер 309. В навечерието на започващия в понеделник Sofia Open третата ни ракета, който получи "уайлдкард" за квалификациите в родната столица, се включи на Чаланджъра в Генуа, където трябваше да смени настилката от хард към клей, но въпреки това посредством успех на старта си осигури дебютно влизане в световния топ 300.

Българинът през днешния ден трябваше да срещне сензацията от US Open и световен номер 64 Корентен Муте, който има във визитката си две победи над най-добрия ни тенисист Григор Димитров и по време на тазгодишното Открито първенство на САЩ се превърна в първият човек, достигнал фазата на осминафиналите в Ню Йорк от позицията на "щастлив губещ". Постиженията на французина обаче по никакъв начин не респектираха 21-годишния софиянец и той сътвори невероятен обрат, след като спаси три мачбол и се завърна от 2:4 в решителния сет, за да надделее над третия поставен в турнира за точно 3 часа игра - 3:6 7:6(6) 6:4. Посредством това си представяне Андреев се класира за втори пореден четвъртфинал от сериите Чаланджър и ще срещне домакинския представител Раул Бранчако.

Българинът спечели правото да сервира пръв в двубоя и се представяше убедително в началните минути, но постепенно ритъмът в играта му се изгуби, поради което неточности му се увеличиха и наглед логично той инкасира пробив. Ади мигновено се реабилитира и разполагаше с възможност за светкавичен рибрейк, но пропускайки го, видимо се обезкуражи, докато световният номер 64 не се поколеба и отново отмъкна гейма на нашенеца, за да запише откриващия сет срещу името си.

Във втората част равновесието на силите на сервис се запази, но за наша радост, в този случай първата кръв бе проляна от Муте и българинът реализира първия си шанс за пробив в мача - 4:2. Оттам насетне обаче фаворитът пренареди играта си и подхождаше крайно агресивно към слабия втори сервис на родния талант, като освен че навакса пасива си, то третият поставен на три пъти достигна дори мачбол, но парадоксално именно в тези ситуации началният удар измъкна Андреев и той предизвика изиграването на тайбрек. 

В дългия гейм българинът пръв си спечели предимство в резултата за 3:1 точки, но огромен пропуск на мрежата за софиянеца означаваше, че смяната на полетата ще се случи при паритет. Ади все пак остана психически стабилен и не се повлия от случилото, а дори го използва за допълнителна мотивация и в късна драма реализира минипробив, благодарение на грешка от противника, преди да оползтвори втория си сетбол, за да спечели продължилия 82 минути втори сет, с което изпрати сблъсъка в заключителната му фаза.

Решителният трети сет далеч не се разви в началото си по мечтания начин за третата ни ракета, който под натиска на вече натежалата му умора все по-често оставаше в губещата позиция при дългите разигравания от дъното на корта и след серия разменени пробиви, то нашенецът изостана с 1:3. Световният номер 309 дори беше изправен пред угрозата да загуби началния си удар отново, но със завидно хладнокръвие спаси брейкбол и използва последвалия импулс в действията му, за да върне равенството в резултата чрез отлично проведени многоходови акции от форхенд - сет на сет и 4:4. Избухливият нрав на Муте пък точно в този момент отново излезе наяве, след като той се скара със съдията, навлече си гнева на публиката и удари своята ракета неколкократно в земята, а в това време Андреев получи отлична възможност да пресира съперника си, както и направи по съвършен начин, за да може посредством пробив на нула и четвърти пореден гейм на сметката си да се поздрави с победата и изкачване с още над 15 места за световната ранглиста.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Андреев отрази 3 мачбола срещу сензацията от US Open и е на 1/4-финал в Генуа! Мартин Петков
Теми:  
atp | адриан андреев | генуа | корентен муте | Чаланджър

Коментари





Следвайте ни в Facebook