Неволите за Симона Халеп продължават: Даде положителна проба за допинг

от в 18:22 на 21.10.2022
Калоян Соколов

Настоящият сезон определено беше стъпка напред за Симона Халеп, която напомни за най-добрите си времена в Тура, триумфирайки на WTA 1000 надпреварата в Торонто. Това беше първа титла от толкова висока категория за румънката в последните две години, а чрез нея тя се завърна в световния топ 10. Всичко това превърна бившата номер едно в сериозна претендентка за спечелването на US Open, само че тя претърпя поражение още на старта, допускайки поражение от квалфикантката Дария Снигур.

Впоследствие пък Халеп трябваше да премине и през немалко трудни моменти от личен характер, защото обяви развода си с мултимилионера Тони Юрук, като също така разказа колко сериозни дихителни проблеми е изпитвала през последните седмици. Именно това е причината Халеп да прецени, че трябва да намали големината на своя нос, за да може да се състезава отново на най-високото ниво и затова тя се подложи на необоходимата пластичка интервенция, която я извади от турнирите до края на сезона.

Изглежда обаче, че двукратната шампионка от Шлема може да отсъстства за много по-дълъг от предвидения период, защото сама обяви в социалните медии, че е дала положителна проба за допинг. 

Симона Халеп, 31-годишна румънска тенисистка, е със спрени състезателни права заради нарушаване на антидопинговите правила. След изследване на "А" и "Б" пробите й беше открито наличието на FG-4592 (роксадустат), който е в забранения списък за 2022 година на Световната антидопингова агенция", се казва в съобщението на ITF. "Роксадустат" е лекарство против анемия и представлява инхибитор, който увеличава ендогенното производство на еритропоетин и стимулира производството на хемоглобин и червени кръвни клетки.

Тенисистката категорично отрича да е приемала забранени вещества и обяви, че започва своята най-тежка битка досега - тази за истината:

"През цялата си кариера нито за момент не съм си помисляла да мамя, тъй като е против ценностите, според които съм възпитана. Изправена пред подобна несправедлива ситуация, се чувствам напълно объркана и предадена. Ще се боря до край, за да докажа, че никога не съм взимала съзнателно забранени субстанции и вярвам, че рано или късно истината ще излезе наяве. Не става дума за титли или пари – става дума за чест и за любовната ми история с тениса, която развивам през последните 25 години" - завършва изявлението на Халеп.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Неволите за Симона Халеп продължават: Даде положителна проба за допинг Калоян Соколов
Теми:  
wta | допинг | любопитно | симона халеп

Коментари





Следвайте ни в Facebook