Няма бягство от АлкаТраз: Циципас бе повален от Алкарас в зрелищен мегасблъсък

от в 02:00 на 04.09.2021
Тея Кръстева

18-годишният Карлос Алкарас Гарфия поднесе най-голямата изненада на US Open 2021 досега, отстранявайки световния номер 3 Стефанос Циципас в петсетов трилър и 6:3 4:6 7:6(2) 0:6 7:6(5). Тийнейджърът бе максимално вдъхновен и показа повече от блестяща игра, за да се поздрави съвсем заслужено с влизането си за пръв път във втората седмица на турнир от Големия шлем. Тийнейджърът надделя в двубой, изпълнен с редица обрати и невероятни отигравания, с което само загатна колко бляскаво е бъдещето на тениса. В спор за място на четвъртфиналите испанецът ще се изправи срещу световния номер 141 Петер Гойовчик.

Срещата стартира катастрофално за поставения под номер 3 в основната схема, който просто не можеше да удържи на високото темпо на Алкарас и скоро бе допуснал изоставане с 2 брейка и 4:0. Гъркът обаче набързо намери ритъма си на игра, напомняйки за себе си, и съумя да върне единия пробив. На пръв поглед изглеждаше, че Циципас ще направи пълен обрат, само че Карлос Алкарас изпращаше мощни форхенди и бекхенди по ъглите на корта, с което безпроблемно спечели сервис гейма си за 5:3, а след това открадна наново подаването на именития си опонент - 6:3.

Началото на втория сет много наподобяваше първия, тъй като 18-годишният испанец просто не допускаше грешки и вече отново бе повел с внушителното 3:0. Циципас отново намери сили да излезе от трудната ситуация, възвръщайки интригата за 3:3, а след това на свой ход поведе с брейк аванс и скоро сервираше за спечелване на сета при 5:4. Алкарас далеч не се бе предал, достигайки до 3 поредни точки за пробив - 40:0. Гъркът обаче запази хладнокръвие и усъвършенствайки движението си по корта, възвърна паритета в отделните части - 6:3 4:6.

В началото на третия сет по всичко личеше, че тенисистът от Испания се бе предал, изоставайки с фамозното 5:2 и 40:15, само че тогава 18-годишният Алкарас извърши нечовешки подвиг. Тийнейжджърът отрази цели 3 сетбола в настоящия гейм, а след това изкова пълен обрат до 6:5. Циципас просто се видя в чудо, но все пак съумя да запрати развръзката на сета в тайбрек. Изключително интелигентната игра на младока го изведе до комфортното 5:1, а след това Карлос Алкарас Гарфия бе повече от убедителен, за да може отново да поведе със сет аванс - 7:6(2).

След края на частта световният номер 3 използва почивка за тоалетна, но се завърна на корта по-амбициран от всякога. Четвъртият сет по нищо не приличаше на предходните части, тъй като Стефанос Циципас, меко казано, опустоши своя съперник и само след 27 минути игра бе увенчал усилията си с фамозното 0:6, с което изпрати изхода на сблъсъка в пети решаващ сет.

Преди началото на заключителната част испанецът поиска медицински таймаут поради болки в десния крак. Това, изглежда, се отрази положително върху младока, който бе загърбил разочарованието от безславно загубения четвърти сет и се завърна на корта по-мотивиран от преди. Въпреки че Стефанос Циципас печелеше значително по-лесно своите подавания, Карлос Алкарас не бе преклонил глава, а безмилостният бекхенд по правата бе негов верен приятел. 18-годишният тийнейджър от Испания неизменно догонваше именития си опонент в резултата, стабилизирайки максимално изявите си от сервис линията, а това изпрати развръзката на мегасблъсъка в решителен тайбрек.

Както в развоя на целия двубой, така и сега 18-годишният талант използва изключително интелигентно късите си топки към мрежата, които просто не оставяха шанс на Стефанос да отреагира. Алкарас направи минипробив за 5:2, а фамозна грешка на мрежата от страна на гърка позволи резултатът да изглежда повече от прекрасно за испанеца - 6:3. Испанският талант пропиля 2 поредни мачбола, но след 4 часа и 7 минути игра на централния корт "Артър Аш" в Ню Йорк Карлос Алкарас Гарфия можеше да ликува с най-голямата победа в своята кариера досега.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Няма бягство от АлкаТраз: Циципас бе повален от Алкарас в зрелищен мегасблъсък Тея Кръстева
Теми:  
us open | карлос алкарас гарфия | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook