Нов член на топ 10 е аут: Световният №113 срази шампион от United Cup в епична битка!

от в 11:21 на 19.01.2023
Мартин Петков

Намираме се в едва четвъртия ден от началото на Откритото първенство на Австралия, но битката за титлата през този сезон изглежда повече от ожесточена и състезанието при мъжете вече напуснаха имена от ранга на защитаващия шампион Рафаел Надал, втория поставен Каспър Рууд, олимпийския шампион Александър Зверев и финалиста от Уимбълдън Матео Беретини. Тяхната съдба последва и друг от спряганите като фаворит за трофея играчи в лицето на Тейлър Фриц, който изигра ключова роля за триумфа на родината си на United Cup, но днес беше повален от местния любимец, вземащ участие посредством "уайлд кард", Алексей Попирин.

Сблъсъкът на John Cain Arena, който корт е всеизвестен с "лудата" подкрепа на австралийската публика към домакинските представители, като днес те отново имаха своя повод да изпаднат в пълен екстаз след 4-часова епична битка, в която световният номер 113 се наложи с крайното 6:7(4) 7:6(2) 6:4 6:7(6) 6:2. По този начин участващият с "уайлд кард" тенисист намира място в третия етап на Аустрелиън Оупън, където ще срещне 20-годишния Бен Шелтън.

Още от дебютния за срещата сет очакванията сервисът да е определящата сила на корта бяха затвърдени и след като американецът отрази единствения брейкбол в хода на всичките 12 гейма, то тайбрек беше логичният изход. В него световният номер 9 неколкократно си послужи отлично със своя дланов удар в офанзивен план и натрупа нужния точков аванс, за да причисли частта към сметката си.

Вторият сет се оказа досущ копие на предишния, след като единствените шансове за пробив се откриха пред Попирин, който обаче не успя да ги оползотвори и отново ни предстоеше да гледаме дълъг гейм. Разликата в този случай дойде от агресивните ретури, които местният любимец пласира, за да си спечели предимство, което поддържаше безупречно и възстанови общия резултат в сблъсъка.

В третата част, иронично или не, третият път се превърна в късметлийски за световния номер 113, който най-сетне съумя да се възползва от възможностите си в съперниковото подаване, като осъществи ранен пробив. Оттам насетне аутсайдерът нито за миг не постави началния си удар под съмнение и обърна статуквото в своя полза, излизайки напред със сет аванс.

С идването на четвъртата част тенденцията сервиращите да са доминанти на корта продължи с пълна сила до настъпването на осмия гейм, когато началният удар на австралиеца се пропука за първи път в двубоя и шампионът от Индиън Уелс си осигури шанс да подава за изравняване на общия резултат. Световният номер 9 разполагаше със сетбол при ситуация 40:30, но топка в мрежата и импулс в представянето на Попирин означаваха паритет и нов тайбрек. В него двамата състезатели вървяха ръка за ръка, като при 5:5 точки домакинският представител пласира ас и си спечели мачбол, ала Фриц остана хладнокръвен и посредством три поредни пункта в актива си изпрати мача в заключителната му фаза.

На старта на решителния пети сет участващият с "уайлд кард" тенисист беше напът под знака на разочарованието да се сгромоляса и да инкасира пробив, ала за пореден път носен от зрителите по трибуните се измъкна от неблагоприятната ситуация. Оттам насетне Попирин просто нямаше спирка след полученото окриление от своите сънародници, докато американецът видимо се намираше в безизходица, което доведе до поредния сензационен резултат през днешния ден на Аустрелиън Оупън.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нов член на топ 10 е аут: Световният №113 срази шампион от United Cup в епична битка! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | алексей попирин | тейлър фриц

Коментари





Следвайте ни в Facebook