Нов допинг скандал в тениса: Бивша №19 в света е отстранена от Тура за 4 години!

от в 18:56 на 04.03.2022
Мирела Николова

Тенисът е един от спортовете с най-сериозен допинг контрол, като играчите биват проверявани изключително често, а понякога и няколко пъти в месеца. Случаите на тенисисти, взимащи забранени субстанции, не са никак голямо число, но въпреки това съществуват. Най-скорошният пример за това е Варвара Лепченко, за която през днешния ден от ITF официално съобщиха, че е отстранена от WTA Тура до август 2025 г.

Наказанието е наложено поради наличие на забранено вещество (адрафинил и/или модафинил) в пробата ѝ от 12 юли 2021 г., взета преди турнира в Будапеща. След положителния резултат американката е получила временна забрана да взима участие в WTA надпревари още миналата година, като ѝ е била дадена възможност да оспорва решението на Международната антидопингова агенция. 

"Лепченко имаше (и си запазва) правото да подаде молба до председателя на независимия трибунал, свикан за разглеждане на нейното дело, защо отстраняването ѝ не трябва да бъде наложено (или трябва да бъде отменено), но не е упражнила това право", се казва в изявлението на ITF.

Тъй като четиригодишното наказание на американската тенисистка е започнало да тече на 19 август 2021 г., то ще продължи до 18 август 2025 г. 

Лепченко направи най-добрия сезон в кариерата си през 2012 г., когато достигна осминафиналите на Ролан Гарос и се изкачва до 19-ата позиция в световната ранглиста в края на същата година, но въпреки това не може да се похвали със спечелена професионална титла.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нов допинг скандал в тениса: Бивша №19 в света е отстранена от Тура за 4 години! Мирела Николова
Теми:  
wta | варвара лепченко | допинг | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook