Нов клей специалист: Нори е на втори пореден финал и чака да вземе своя реванш от Алкарас

от в 00:47 на 26.02.2023
Мартин Петков

Камерън Нори в хода на досегашната си кариера далеч не е попадал сред списъка с играчите, които са изявени със своите способности на клей, макар и през миналия сезон да завоюва титлата на надпреварата в Лион, провеждаща се именно на землена настилка. В началото на настоящия сезон британецът избра да се отправи към Южна Америка за серията от турнири на червени кортове, като игра финал на състезанието в Буенос Айрес, където отстъпи на вездесъщия Карлос Алкарас, но през тази седмица левичарят доказа нагледно, че представянето му в аржентинската столица не е било случайност и се класира за полуфиналната фаза на АТР 500 надпреварата в Рио.

В опит за втори пореден уикенд да намери място на финал бившият шампион от Мастърса в Индиън Уелс срещна световния номер 63 Бернабе Сапата Мирайес, с когото предложиха същинска битка на зрителите в карнавалния град, но в крайна сметка вторият поставен се оказа по-солиден в действията и се поздрави с победата за 2 часа и 32 минути игра - 6:2 3:6 7:6(3). По този начин световният номер 13 се класира за сблъсъка за отличието в Рио, като в спор за титлата ще се изправи срещу един измежду квалификанта Николас Джари и защитаващия шампион Карлос Алкарас.

Още от самото начало на двубоя левичарят взе ранно предимство при размените от дъното на корта, в които беше по-агресивен и неизменно търсеше завършващо отиграване. Тези действия на Нори му донесоха множество дивиденти, като испанецът по никакъв начин не съумяваше да отговори на атаките на втория поставен, при което световният номер 12 наложи изцяло доминацията си на корта и спечели шест от последните седем гейма в откриващия сет, за да го запише срещу името си.

С настъпването на втората част ролите се размениха и Сапата Мирайес вече беше тенисистът, който поемаше инициативата в разиграванията, като това видимо внесе смут в играта на фаворита, който започна все по-често да прави нечист контакт с топката, водещ до грешки, и пробивът в актива на по-нискоранкирания състезател беше факт. Приповдигнатото настроение в представянето на испанеца беше лесно забележимо и той получил нужното самочувствие, сервираше все по-умело в моментите си на начален удар и нито за миг не постави собствените си подавания под въпрос, което означаваше изравняване на резултата в отделните сетове и изпращане на сблъсъка в заключителната му фаза.

Стартът на решителната трета част донесе със себе си равновесие в съотношението на силите, като макар да изглеждаше, че левичарят има известен превес, то световният номер 63 пръв достигна брейкбол. В този момент обаче Нори пласира поредица от впечатляващи сервиси, за да оцелее и мигновено използва придобития импулс, за да реализира пробив, правейки крачка към победата.

Борбеният дух на Сапата Мирайес далеч не беше сломен и след сериозна грешка на фаворита в близост до мрежата, то ибериецът осъществи светкавичен рибрейк, като дори имаше шанс да отмъкне и идния гейм на полуфиналиста от Уимбълдън, но до подобен развой на събитията не се стигна и на нас ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек за определяне на първия финалист в Рио. В него британецът пръв успя да си спечели минипробив, който впоследствие затвърди безапелационно с две отлични отигравания в офанзивен план, за да си гарантира три поредни мачбола при 6:3 точки в своя полза и след като нервите на световния номер 63 не издържаха, той допусна двойна грешка, а радостта беше за Нори, който узакони крайния си успех и ще спори за трофея в турнира.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нов клей специалист: Нори е на втори пореден финал и чака да вземе своя реванш от Алкарас Мартин Петков
Теми:  
камерън нори

Коментари





Следвайте ни в Facebook