Нов национален герой: Нори пречупи Гофен и ще спори за място във финала с Джокович

от в 21:17 на 05.07.2022
Калоян Соколов

Втората четвъртина определено беше най-отворената част от схемата в тазгодишния Уимбълдън, защото беше предвождана от Каспър Рууд, чиято игра по никакъв начин не импонира на тревните кортове. Това даде шансове на много тенисисти, от които поначало не бихме очаквали да се класират за полуфинал на Голям шлем, а последните двама останали претенденти бяха Камерън Нори и Давид Гофен. Те предложиха една изключително оспорвана битка, в която всеки от тях имаше шансове да се поздрави с крайната победа, но накрая световният номер 12 наложи волята си над своя опонент и намери място на дебютния си "мейджър" полуфинал, където го очаква сблъсък с топ поставения Новак Джокович - 3:6 7:5 2:6 6:3 7:5.

  Двамата състезали започнаха с уверено представяне на собствен сервис, но определено местният представител изглеждаше напрегнат от обстановката на корта, тъй като всички зрители очакваха задължителна победа от негова страна и напрежението веднага се прояви в действията на Нори. Гофен стоеше далеч по-стабилно в разиграванията от основната линия, а неговият бекхенд по правата работеше безотказно и му позволи да осъществи пробив за 4:2, който задържа до последно и закономерно се сдоби аванс в отделните сетове.

Белгиецът продължи да е по-добрият играч в началото на втората част, докато деветият поставен правеше много нехарактерни за себе си грешки. Левичарят също така не печелеше никакви лесни точки от началния си удар, което позволяваше на непоставения тенисист да атакува често директно от ретур и скоро имаше брейк преднина на сметката си. Последва сериозен спад в играта на някогашния номер седем и британецът получи възможност да се съвземе, като изравни за 4:4 и след това отново отмъкна подаването на опонента си, за да достигне до паритет в общия резултат.

Световният номер 58 веднага се мобилизира и стартира вихрено в третия сет, където загуби само две точки в откриващите четири гейма. По-високоранкираният състезател все пак се окопити и намали изоставането си до 2:4, само че бившият член на топ 10 осъществи нов пробив и си възвърна инициативата в отделните части.

Нори излезе напълно преобразен в четвъртия сет, показвайки далеч по-агресивен подход. Местният любимец не се страхуваше да натиска с помощта на плоските си удари и отлично си служеше с помощта на къси топки, които едвам бяха достигани от Гофен и го превръщаха в лесна плячка на мрежата. Белгиецът някак съумяваше да не изостане в геймовете, ала се пропука при 3:4 и победителят щеше да бъде определен в пета решителна част.

Финалният сет започна с предимство на бившия подгласник във финалите на ATP и той веднага си осигури точка за пробив, правейки завършващ ретур. За съжаление на по-нискоранкирания тенисист, то последва негов сбъркан форхенд от наглед печеливша позиция и 12-ият в света се спаси от трудното положение. Наред бяха серия от комфортно спечелени геймове от страна на сервиращите, докато не се стигна до 5:5. В този момент Гофен напълно се разпадна, допускайки брейк, а Нори не се затрдни със задачата да сервира за успеха и можеше да се поддаде на еуфорията от най-големия си триумф досега на ниво Голям шлем.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нов национален герой: Нори пречупи Гофен и ще спори за място във финала с Джокович Калоян Соколов
Теми:  
atp | давид гофен | камерън нори | Обзори | уимбълдън 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook