Нов удар за репутацията на тениса: Бивш член на топ 100 беше отстранен от Тура

от в 22:01 на 02.08.2022
Калоян Соколов

Тенисът е създаден с идеята да бъде една възможно най-спортсменска и джентълменска игра, като дълги години почти липсваше наличие на данни за елитни състезатели, които използват забранени стимуланти. Наказанията на Николас Джари и Мария Шарапова бяха по-скоро изключение от правилото, а единствено играчи на по-ниско ниво бяха хващани в използването на подобни препрати, както и уреждане на мачове. През последните месеци обаче две от основите лица на ATP Тура попаднаха по негативен повод в медийното пространство, защото бяха публикувани сериозни доказателства, които подкрепяха твърдението, че Аслан Карацев и Николоз Басилашвили са губили нарочно дадени двубои. Впоследствие пък бившият треньор на София Кенин беше отстранен за 12 години от тениса поради същата причина.

Днес пък стана ясно, че словакът Андрей Мартин е дал положителна проба за допинг на 7 юни, докато се е провеждала надпреварата от сериите "Чаланджър" в Братислава и правата му са временно спрени. Въпросното вещество принадлежи към класа на населективните модулатори на андрогенните рецептори. Използва се при загуба на мускулна маса, остеопороза и рак.

Мартин е бивш номер 96 в световната ранглиста и може да се похвали с достигане до третия кръг на Ролан Гарос през 2016-та година. В момента той е 204-ти в световната класация и до голяма степен върви към края на кариерата си, но има опасност тя да приключи преждевременно, а ето какво заяви самият 32-годишен тенисист по казуса:

"Родителите ми ме научиха на честност още в моето детство и аз се придържам към този принцип през целия си живот. Новината за положителна допинг проба беше шок за мен. Противопоставям се на употребата на незаконни субстанции. Има няколко хранителни добавки в моята диета, които не съм променял през последните пет години.

Според мен победителят в тенис мачовете трябва да се разкрива по честен начин. Сегашната ситуация все още не ми е ясна. По време на моята кариера минах много тестове и никога не съм се съмнявал, че ще завършат с отрицателен резултат - разкрива изненаданият играч.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нов удар за репутацията на тениса: Бивш член на топ 100 беше отстранен от Тура Калоян Соколов
Теми:  
atp | андрей мартин | допинг | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook