Нова крачка по пътя към титлата: Алкарас загуби сет срещу 112-ия, но е в третия кръг на РГ!

от в 19:38 на 31.05.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас вече е част от третия кръг на Ролан Гарос, след като срещна неочаквани трудности срещу тенисист извън първата стотица, но не допусна изненада и заслужи мястото си сред най-добрите 32-ма в надпреварата. Испанецът, който миналия понеделник поднови статута си на световен номер едно, пристигна в Париж като основният фаворит на букмейкърите за трофея на втория турнир от Големия шлем, предвид факта че вече загатна за отличната си форма на червени кортове, печелейки титлите на домашната си сцена в Барселона и в Мадрид.

На старта на кампанията си във френската столица младежът отпусна едва седем гейма на квалификанта Флавио Коболи, докато днес не демонстрира същата доминантност на корта и допусна да загуби един сет от световния номер 112 Таро Даниел, ала нямаше проблеми, за да триумфира с победата, дошла за 2 часа и 25 минути на корта - 6:1 3:6 6:1 6:2. По този начин младежът вече е една крачка по-близо до трофея от Ролан Гарос, като в следващия си мач ще срещне първия поставен тенисист на пътя си в лицето на 26-ия в схемата Денис Шаповалов, който е бивш полуфиналист от Уимбълдън.

Карлитос още от самото начало на двубоя зае изключително агресивна позиция на ретур, взимайки рано топката след нейния отскок, с което притисна японеца и той се пречупи, като неколкократно заби ударите си в мрежата и пробивът в актива на шампиона от US Open беше факт. Отпуснат от обзелото го напрежение на старта, световният номер 112 загатна, че е способен да се надиграва от основната линия с испанеца и без да допуска лековати неточности, си осигури точка за рибрейк. Алкарас на свой ред пък в ключовата ситуация подобри качеството на своя форхенд, като започна да залага повече на точността и устойчивостта си в дългите разигравания отколкото на грубата сила и скоропостижно изрази игровото си превъзходство чрез втори пробив на сметката си, към която причисли и откриващия сет след отлична комбинация в близост до мрежата.

На старта на втората част наглед неочакван спад сполетя играта на фаворита, чиито неточности от основната линия започнаха да преобладават в представянето му, докато Даниел остана верен на стила си да държи топката в корта и се поздрави с преднина от пробив. Оттам нататък настъпи същинският тест за японеца, който трябваше да поддържа нивото си константно на начален удар, като пласираше сервиса си на колебливия бекхенд ретур на топ поставения, което му носеше немалко лесни точки в сметката. Карлитос пък вдигна оборотите и влагаше цялата си енергия във всяка точка в опита си да навакса изгубеното, като дори достигна брейкбол, но колкото и немислимо да изглеждаше преди срещата, то Даниел остана завидно хладнокръвен във фундаменталните мигове и възстанови равенството в отделните части.

С настъпването на третия сет Карлитос видимо се мобилизира и мигновено превключи на следващата предавка, като умело провеждаше акциите си в офанзивен план и дочакваше точния момент, за да нанесе завършващ удар, с който до голяма степен не даваше никаква възможност на световния номер 112 дори да осъществи контакт с топката. По този начин Даниел изгуби всякакъв ритъм в играта си и загуби пет последователни гейма, като беше напът да му бъде "вързан геврек", но чрез добра вариативност с излизания на мрежата отрази сетбол, за да разпише в резултата, докато Алкарас неколкократно предизвика бурните аплодисменти на трибуните с фамозни изпълнения и записа втори сет срещу името си.

Преди старта на четвъртата част "самураят" използва правото си да отиде до съблекалните, но веднага след връщането си на корта продължи да бъде лесна плячка за Карлитос, чиито оръжия в атакуващия вал на играта вече функционираха на обичайното си ниво и след двойна грешка на световния номер 112, то пробивът в актива на топ поставения не закъсня. Впоследствие първата ракета на планетата подцени ситуацията и вдъхна лъч надежда за Даниел, който засвидетелства, че има още какво да покаже и осъществи рибрейк, повеждайки с 2:1, ала това се оказа последният положителен момент в сблъсъка за аутсайдера. Алкарас светкавично отново поднови доминацията си в разиграванията и уинърите в сметката му прогресивно се увеличаваха, докато той не изпитваше никакво притеснение да нанася попадения от всички краища на корта, при което напълно обезличи японеца в остатъка от срещата и не му отпусна нито един гейм повече, преди да сложи точка на спора в срещата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нова крачка по пътя към титлата: Алкарас загуби сет срещу 112-ия, но е в третия кръг на РГ! Мартин Петков
Теми:  
atp | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | ролан гарос | таро даниел

Коментари





Следвайте ни в Facebook