Новак Джокович срещу Александър Зверев - анализи, очаквания и коефициенти

от в 18:00 на 20.11.2021
Калоян Соколов

Новак Джокович има възможността да завърши сезона си, излизайки начело на още една класация, тъй като спечелването на титлата в Торино би означавала шести триумф на Финалите на АТР за сърбина, с който той ще изравни Роджър Федерер по този показател. За тази цел световният №1 ще трябва да запише още две престижни победи, като днес пред него стои сериозно препятствие в лицето на олимпийския шампион Александър Зверев.

Двамата определено са сред тенисистите, които показват най-добра игра през настоящата година, и можем да бъдем сигурни, че ни очаква нов изключително вълнуващ сблъсък с непредвидим край, но нека сега с вас да поразсъждаваме какво бихме могли да очакваме от срещата.

Съперничество

Джокович и Зверев се срещнаха общо 4 пъти помежду си през този сезон, като в 3 от тях световният №1 успя да излезе като краен победител, а победата на германеца дойде на Олимпийските игри в Токио, когато сломи надеждите на балканеца за златен олимпийски медал.

Двамата имат богата история на съперничеството си и на Финалите на АТР, тъй като са се изправяли един срещу друг в последния за годината турнир общо 3 пъти. През 2018-а година Джокович надделява над днешния си опонент в груповата фаза, но впоследствие инкасира двусетово поражение на финала. 2 години по-късно те отново се срещат в двубой в групите, като успехът и този път е в полза на сърбина.

 

Какви са козовете на Александър Зверев, с които е способен да лиши Джокович от възможност за шести триумф на АТР Финалите?

Саша разполага с мощни удари и един от най-добрите бекхенди в света, както и качествени ретури, които го поставят в много добра позиция при посрещане. 24-годишният състезател също така значително разви началния си удар през последната година и го превърна в сериозно оръжие. В миналото Зверев допускаше купища двойни грешки и изглеждаше крайно неуверен от сервис линията, а сега пласира сериозен брой асове и е превърнал този елемент в един от водещите за себе си.

 Няма как да не отчетем и промяната в игровата настройка на олимпийския шампион, която вероятно идва най-вече от натрупаното самочувствие. Преди често сме го виждали да предприема крайно дефанзивна позиция във важни точки и да чака опонентът му да се победи сам, което просто няма как да сработи в битката с Ноле. Напоследък обаче германецът вярва в собствените си възможности и сам търси как да завърши точката, показвайки нагледно, че притежава лидерската нагласа в себе си.

Toчно тази агресивна версия на Зверев беше в основата на триумфа му над Джокович в Токио, където той печелеше огромен процент от кратките разигравания, а успеваемостта спадаше драстично с удължаването на точката. Саша често е бил критикуван колко далеч зад основната линия седи, имайки предвид какви физически дадености притежава. Все пак четвъртият в света показва, че диктуването на точките не му е чуждо и вероятно отново ще го видим да навлиза далеч по-често в пределите на корта, за да запази шансовете си.

Не е тайна за никого, че сърбинът може би е най-добрият в експлоатирането на противниковите слабости, но в момента Саша изглежда близо до сдобиването с пълния тенис пакет и насочва топката със сериозна дълбочина, като по този начин не дава възможност на балканеца да намери агресивното продължение и на практика го оставя без полезен ход.

Как Джокович може да повтори успеха си от полуфинала на US Open?

Световният номер едно ще се опита да експлоатира максимално слабостите във втория начален удар на германеца, който понякога може да бъде доста колеблив. Топ поставеният ще има шанса да варира с позицията си на корта, трупайки допълнително напрежение у съперника, тъй като вкарването на сервиса в полето далеч не е достатъчна задача, когато отсреща стои човекът с най-добрите ретури изобщо.

Бекхенд слайсът е друго оръжие, чиято употреба би могла да бъде от полза на Ноле, тъй като ръстовият му опонент ще трябва да прикляка сериозно, за да отиграе топката и в миналото е имал тежки мачове срещу играчи, които варират с темпото. Зверев е тенисист, който обича да има ритъм и топката да идва по един и същи начин към него, така че по-високоранкираният играч ще направи всичко възможно да изкара Саша от зоната му на комфорт.

На последно място бих изтъкнал предимството на сърбина от форхенд страната, откъдето Зверев има склонност да се пропуква, ако бъде задължен да търси атакуващо продължение и ветеранът едва ли би пропуснал да заложи няколко подобни капана на златния медалист от Олимпиадата.

Очаквания и коефициенти:

Предстои ни среща между двама от най-стабилните тенисисти през сезона и това определено ще рефлектира върху качеството на тениса, което очаквам да е изключително високо. Имаме всички предпоставки да видим поредната класика в модерната история на спорта, а аз очаквам Новак Джокович да покаже защо е номер едно в света и да се поздрави с победата.

Букмейкърите също подкрепят моята теза, предлагайки коефициент от 1,40 за балканеца, докато ставката за Зверев се оценява на 3,00. Всички ние пък се надяваме да станем свидетели на незабравима тенис епика, а сблъсъка ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Новак Джокович срещу Александър Зверев - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | nitto atp finals | александър зверев | Анализ | истории и анализи | новак джокович | превюта | финали торино

Коментари





Следвайте ни в Facebook