Новак Джокович срещу Матео Беретини - анализи, очаквания и коефициенти

от в 11:42 на 11.07.2021
Калоян Соколов

Новак Джокович излиза в търсене на своята 20-а титла от Шлема, с която ще изравни по този показател Роджър Федерер и Рафаел Надал, а евентуален триумф на US Open вече ще постави световния номер едно във водеща позиция относно дебата кой е най-великият тенисист в историята. Освен това сърбинът изглежда с отлични шансове да атакува спечелването на всички "мейджър" титли през сезона, което е правено само веднъж в Откритата ера на тениса, когато Род Лейвър го постига през 1969-а. Разликата обаче е съществена, тъй като по това време три от турнирите са се провеждали на трева.

Матео Беретини пък излиза за своя дебютен финал в Големия шлем, ала италианецът неведнъж е доказвал колко смел състезател е и винаги налага агресивния си стил, неглижирайки напълно резултата. Римлянинът все още не е загубил нито един мач на трева през този сезон, а сервисът му постоянно прогресира и се е превърнал в едно от най-сериозните оръжия в ATP Тура, така че не можем да отписваме Беретини с лека ръка и за пореден път с вас ще трябва да поразсъждаваме по какъв начин някой от двамата състезатели би могъл да вземе предимство в предстоящия сблъсък.

Съперничество и психология

Джокович и Беретини са се изправяли едва два пъти помежду си, като Джокера никога не е допускал поражение от по-младия си опонент. Първата им среща беше на финалите в Лондон през 2019-а, чийто развой бе изцяло в полза на Ноле, но по-скоро трябва да погледнем към тазгодишния им мач на Ролан Гарос, в който италианецът даде сериозен отпор и не бе далеч от достигането на пети сет.

Сърбинът влиза в 30-ия си подобен финал и е спечелил всяка една от последните си четири битки за трофея на Уимбълдън. Три от тези изминали схватки бяха изключително тежки, защото той трябваше да преодолява един отлично играещ Роджър Федерер, а през 2018-а бе изправен до ръба от Рафаел Надал в полуфиналната фаза.

Балканецът обаче за пореден път показа желязната си психика и не допусна поражение в нито един от тези сблъсъци, което му дава огромно ментално предимство спрямо световния номер 9. Остава единствено да разберем дали топ поставеният ще изпита някакво нервно напрежение от възможността да догони най-големите си конкуренти по брой титли в Шлема.

Беретини пък демонстрира брилянтна игра срещу Хуберт Хуркач и показа, че заключителните етапи на големите надпревари не го притесняват по никакъв начин. Матео вече е част от топ 10 в последните две години и напълно защитава статута си на голям играч с изявите си, показвайки смел подход при срещите си с всеки един възможен съперник.

Истината е, че млад претендент не е надигравал доказан шампион на такава сцена от 2009-а насам, когато 20-годишният Дел Потро развенча Роджър Федерер в Ню Йорк, но моментното състояние на италианеца ни кара да бъдем оптимисти, че нервите му ще издържат на сериозното натоварване, на което ще бъдат изложени.

Kакви са игровите предимства на Джокович?

Нека се абстрахираме от опита и тенденциите, поглеждайки изцяло към спортно-техническите качества. Първият начален удар беззпорно е най-сериозното оръжие в арсенала на Матео Беретини и той записва средно поне по един ас в сервис геймовете си на трева. Важно е да се отбележи, че средният ранкинг на опонентите на Матео върху тази настилка досега е около 65 и той не се е изправял срещу по-висококласиран състезател от Хуркач, така че днес ще се сблъска с ретур от съвсем различна величина.

В Париж видяхме нагледно, че римлянинът не съумява да печели бързи точки срещу Ноле и всъщност губи повечето кратки размени. Беретини не е достатъчно убедителен в последвалия удар след първото си подаване и щом Джокович го неутрализира, то оттам насетне контролът отива изцяло на негова страна и Матео преминава в отбранителна позиция.

Посрещането на шампиона от Куинс е друга слабост, която може да бъде експлоатирана. Италианецът връща по-голяма част от противниковите сервиси, само че го прави без никакъв опит да поеме инициативата и така се превръща в лесна плячка в последвалото разиграване.

Ключово за Ноле ще бъде да кара Беретини да изиграва първата топка след началния си удар от бекхенд и по този начин да притъпява остротата от основната линия на опонента. Слайсът на 25-годишния играч определено е изключително полезен в дефанзивен план, но по никакъв начин няма да му бъде от полза, за да изкара водача в ранглистата от комфортната му зона.

Какво трябва да прави Беретини и какви са плюсовете за него от тревната настилка?

Безспорно сечените бекхенди няма да бъдат такъв дефицит върху тревното покритие, защото не отскачат толкова високо и темпото на игра не се забавя почти по никакъв начин. Беретини трябва да се опитва да играе слайса си по диагонала и веднага след това да се изтегля за следващата топка на форхенда си, откъдето може да нанесе сериозни щети на сърбина.

В хода на турнира пък можем да забележим колко често Новак Джокович излиза на мрежата, показвайки отлична успеваемост в този компонент. Римлянинът обаче притежава отлично чувство към минаващите удари и може да сваля топката много ниско под нивото на мрежата, което е предпоставка да опитва по-скъсени отигравания, които да привикват умишлено напред петкратния шампион.

Също така считам, че първият сервис на Матео ще носи далеч повече дивиденти в сравнение с положението във френската столица, но едва ли разликата ще е толкова съществена по отношение на второто подаване. Матео Беретини притежава огневата мощ да бъде повече от достоен съперник във финала, ала трябва да покаже 100 процента от уменията си, докато за балканеца подобни ултиматуми не важат.

Очаквания и коефициенти:

Очаквам 19-кратният шампион от Шлема да има дори по-трудно препятствие спрямо Шаповалов, само че точно най-тежките задачи провокират сърбинът да извади всичко, на което е способен. Победната серия на един от двамата ще спре само след няколко часа и с оглед на всички изброени факти, то ми се струва малко вероятно да бъде тази на Джокович.

Букмейкърите дават сериозно предимство на световния номер едно, чийто коефициент за победа 1.20, а ставката в полза на Беретини е 5.00 и наглед изходът от двубоя изглежда предначертан. Все пак предварителните очаквания често биват опровергавани и точно по тази причина си струва да изгледате всяка минута от предстоящото шоу, като по традиция ще имате възможност да го гледате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Новак Джокович срещу Матео Беретини - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | матео беретини | новак джокович | превюта | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook