Обречен на успех: Александър Зверев

от в 02:33 на 21.11.2018
Георги Христов

Агония и екстаз. Александър Зверев премина през освиркванията след победата над Роджър Федерер до аплодисментите за триумфа във финала на Мастърс турнира в Лондон. Трофеят от "02 Арена" е в ръцете му след успех с 6:4, 6:3 над Новак Джокович след един финал, който изглеждаше предварително начертан в посока към сърбина.

"Можем да бъдем герои", пее Дейвид Боуи в знаменитата си песен, докато Саша Зверев лежи на земята и плаче от радост, а опонентът му е прескочил мрежата и отива да го вдигне, за да го поздрави за успеха. Този път нямаше "ууу", а партито в центъра на залата бе изцяло в негова чест. Германецът стана най-младият тенисист от 2008-а насам, който печели финалите на АТР. По ирония на съдбата последният, който прави това на 21 години, е Новак Джокович, като по онова време той е с месец по-млад от Зверев.

На пръв поглед бе очевидно, че Ноле ще вземе своя шести трофей в Лондон и ще приключи безапелационно годината, в която взе две титли от Големия шлем - Уимбълдън и US Open, като се завърна и на върха на ранглистата. Доминацията, която извърши срещу Кевин Андерсън на полуфинала, с перфектни проценти от начален удар, не даваше индикации, че нещо може да се обърка за големия фаворит. Още повече че сърбинът и германецът ce срещнаха в груповата фаза, където Джокович дадe доста болезнен урок на младия си опонент, който от понеделник вече е под №4 в световната ранглиста. На финала обаче нещата се объркаха.

"Ти игра малко по-зле в групите", усмихна се Ноле към Саша на церемонията. Зверев обаче така и не изпита никакъв натиск, защото просто нямаше какво да губи. Не той има във визитката си 14 титли от Големия шлем. Освен това сервисът му служеше много добре, записвайки 10 аса, срещу 2 за Джокович, който освен всичко друго допусна цели 23 непредизвикани грешки. Цифри, които ясно показаха, че неделя вечер принадлежи на Александър.

Това бе четвъртата среща между двамата, а резултатът вече е равен 2:2. Случайно или не, но първата победа за Зверев дойде отново във финал - на "Мастърс 1000" в Рим през 2017-а, когато германецът взе и дебютния си трофей от такова ниво. Може да се каже, че сърбинът има роля на нещо като кръстник на Саша, макар да му се иска това да не е точно така, като се има предвид, че кръщелникът му попречи да сложи бляскав край на приказката за завръщането, която написа този сезон. "Разочарован съм от представянето си тази вечер, но в същото време съм щастлив за него, защото сме добри приятели, на практика сме съседи и често тренираме заедно. Саша заслужава този успех", каза още Джокович.

Зверев не остана длъжен и на свой ред отдаде значимото на великия си опонент. "До тази вечер ти имаше само една загуба в последните шест месеца. Затова ти благодаря, че ми позволи да спечеля този трофей. Играхме два пъти тази седмица и всички видяха колко силен си, но може би не знаят какъв невероятен човек си. Щастлив съм, че винаги си ми помагал и си споделял за нещата от живота и сега ми отстъпи купата", сподели германецът.

От няколко месеца Зверев разчита на легенда в своя щаб - Иван Лендъл, който бе привлечен да помага на баща му Александър-старши в тренировъчния процес. "С Иван анализирахме представянето ми в груповата фаза и той ме посъветва да бъда пo-агресивен. Успях да го направя, както стана това и срещу Федерер.

Лендъл е невероятен. Неговият опит както на корта, така и извън него, ми помогна да спечеля два поредни изключително тежки двубоя", заяви Саша. Неговият баща обаче е човекът, който му е показал всички тънкости и го е научил на А и Б в спорта, като успя да го изведе до №3 в света този сезон. "Всичко, което правя на корта, дължа на него. Той изгради основите и ме направи човека, който съм в момента. Сигурен съм, че цяла година ще плаче от щастие за този успех".

Сега за Зверев е време за почивка. От Малдивите до Дубай, преди да поднови битката в Австралия. Там ще трябва да докаже, че действително е израснал и амбициите му да спечели титла от Големия шлем са просто плод на желание, а могат и да се реализират. "Да победя Джокович и Федерер в два поредни дни е страхотно, но имам още много накъде да се развивам. Трябва да продължа по плана, за да мога да спечеля срещу тях и на най-значимите турнири".

Зверев оглавява група от млади таланти, които вече настъпват сред топ играчите. На практика той трябваше да играе в турнира "Следващата генерация", но за втори пореден сезон го пропуска, защото си заслужи правото да е на финалите в Лондон. "Има и други момчета, които показват страхотни неща на корта и се развиват положително като мен, и могат да надиграват най-добрите. Хачанов спечели само преди две седмици "Мастърс 1000" в Париж. Циципас победи Ноле в Торонто и постигна хубав сезон. Така че ние, младите, настъпваме", отчете Зверев. Новият член в семейството на шампионите от финалния турнир на АТР.

Източник: "Тема спорт"


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Обречен на успех: Александър Зверев Георги Христов
Теми:  
александър зверев | тенис | тенис бг | тенис блог | тенис новини | тенис статии

Коментари





Следвайте ни в Facebook