Официалните становища на ATP и WTA относно задължителната ваксинация в тениса

от в 10:53 на 31.03.2021
Мирела Николова

 


Световната пандемия поради COVID-19 не подмина и света на тениса, като през 2020 г. всички състезания бяха преустановени за срок от няколко месеца. В последните няколко дни навлизането на ваксините предизвика полемики сред топ тенисистите, много от които се обявиха против задължителната ваксинация. За разлика от Симона Халеп, която засега е единствената, поставила си ваксина, Андрей Рубльов, Диего Шварцман, Арина Сабаленка и Елина Свитолина споделиха по време на пресконференциите си, че не възнамеряват да го направят.

Имайки предвид тези изказвания, през вчерашния ден пресслужбите на ATP и WTA излязоха с официални изявления относно своите планове за ваксинация на тенисистите срещу коронавирус.

Съобщението на WTA:

"WTA вярва в ползата от ваксините и насърчава всички да си поставят такива. Ваксинацията ще помогне да се защитят както ваксинираните, така и неваксинираните лица, като по този начин ще имаме възможност по-бързо да се върнем към нормалния живот, желан от всички ни. В постоянен контакт сме с медицинските екипи от Mayo Clinic и ще продължим да запознаваме състезателите с различните видове ваксини и ползите от тях. WTA няма да задължава тенисистките да си поставят ваксина, тъй като уважаваме личното решение на всяка една от тях."

Съобщението на ATP:

"АТР препоръчва ваксинацията против COVID-19, тъй като научните изследвания доказаха ползите от нея и защитата, която предоставя. Въпреки това ние подкрепяме общоприетите стъпки за ваксиниране на най-нуждаещите се. 

Продължаваме да работим с консултанти по инфекциозни болести, за да обсъдим стратегии за ваксинация и да сме готови, когато ваксините станат широко достъпни за тенисистите. Също така, медицинският екип на АТР работи заедно с други международни спортни организации, с които се разработват насоки, които да помогнат на тениса като световен спорт. Всички състезатели ще бъдат своевременно информирани за възможностите за ваксинация."


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Официалните становища на ATP и WTA относно задължителната ваксинация в тениса Мирела Николова
Теми:  
atp | Covid-19 | wta | коронавирус

Коментари





Следвайте ни в Facebook