Официално: Даниил Медведев е новият номер едно в света!

от в 04:23 на 28.02.2022
Калоян Соколов

Върхът на световната ранглиста се беше превърнал в самотно място за Новак Джокович, който оглавяваше класацията през последните 86 седмици. Сърбинът досега е прекарал на челната позиция цели 361 седмици, но неговата хегемония ще бъде поне временно прекъсната, защото Даниил Медведев е новият номер едно в света от този понеделник. Руснакът показва фантастични резултати през последните близо три сезона, през които спечели дебютната си титла от Шлема и още купища трофеи при надпревари от сериите "Мастърс".

Джокович до голяма степен отстъпва водачеството си, тъй като не беше допуснат до участие на Аустрелиън Оупън, където имаше да защитава 2000 точки от титлата си през 2021-ра и това почти напълно изравни актива му с този на московчанина, а впоследствие 20-кратният "мейджър" шампион допусна решително поражение от квалификанта Иржи Весели на четвъртфиналите в Дубай и по този начин трябваше да оваканти своеобразния трон в мъжкия тенис.

В момента Медведев разполага с 8615 пункта на сметката си, докато тези на Ноле са точно със 150 по-малко, а именно 8465. Разликата между двамата състезатели е изключително малка и борбата между тях ще продължи с пълна сила на турнира в Индиън Уелс, защото тогава ще бъдат извадени 250 точки от сбора на новия лидер в подреждането, който има да ги брани от триумфа си в Марсилия преди година и поне виртуално балканецът отново за кратко ще се завърне на водещата позиция, макар че той все още не е ваксиниран и към момента няма право да участва на дебютния "Мастърс" за 2022-ра.

26-годишният играч пък е първият от 19 години насам, който възпира доминацията на Голямата четворка и така трябва да се върнем към 2004-а година, за да открием името на Анди Родик, като последното такова, което е било начело в класацията за сметка на някого измежду Новак Джокович, Рафаел Надал, Роджър Федерер и Анди Мъри.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Официално: Даниил Медведев е новият номер едно в света! Калоян Соколов
Теми:  
atp | анди мъри | анди родик | даниил медведев | новак джокович | номер едно | ранглисти | рафаел надал | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook