Опит за заобикалки: Руската тенис федерация иска да има ATP турнир в Донбас

от в 14:33 на 30.03.2022
Калоян Соколов

Светът преживява изключително трудни времена, след като вече над един месец наблюдаваме руската военна инвазия в Украйна. Това накара тенис органите веднага да реагират, налагайки тежки санкции срещу Русия. Така руските тенисисти бяха принудени да се състезават без наличието на националните символи до техните имена, представителните тимове на държавата бяха извадени от отборните турнири, а също така се стигна до анулирането на всички състезания, които бяха предвидени да се състоят на територията на страната.

Въпросните новини са сериозен удар за Руската тенис федерация и нейните управници търсят всякакви начини да проведат тазгодишното издание на "Купата на Кремъл", която е една от най-старите и уважавани надпревари в модерната история на ракетния спорт. Местните ръководители на тениса не изключват възможността в бъдеще пък надпреварата да бъде преместена в района на Донбас, където Кремъл призна две "независими" територии - Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР).

Президентът на федерацията Шамил Тарпишчев обяви пред руския вестник "Спорт Експрес", че плановете са турнирът на твърди кортове в зала да се проведе през октомври, макар и с ограничено присъствие на състезатели от чужбина. По думите му надпреварата ще бъде основно за руски тенисисти и такива от "приятелски страни" като каквито той описа Беларус, Армения и Казахстан.

Наглед тази идея изглежда трудно изпълнима, но помним изказването на Даниил Медведев, след като той допусна поражение във финала на Аустрелиън Оупън от Рафаел Надал. Тогава световният номер две сподели как детето в него е спряло да мечтае в този ден и бе категоричен, че публиката винаги ще бъде против руснаците. По този начин Медведев даде ясно да се разбере неговото предпочитание да играе на родна земя, което би го накарало да пропусне дори надпревара от Големия шлем, ако може по същото време да играе в Русия.

"Можем ли да разчитаме, че Медведев и останалите ще играят в турнира? Доскоро да, обсъждахме го. Сега ще трябва да търсим допълнителни парични средства и база", обясни Тарпишчев.

Той допълни, че е оптимистично настроен по отношение на възможността в даден момент тенис турнирът за "Купата на Кремъл" да се провежда в Донбас:

"Мисля, че е напълно реалистично. Интересна идея, но това, разбира се, трябва да бъде съгласувано с АТР за дълъг период. Първо, трябва да дадат одобрение. Има дълбок смисъл в това - развитието на тениса в регионите. Вече сме провеждали турнири и в Ханти-Мансийск. Ако ни позволят да организираме надпревари в ДНР, тогава, разбира се, ще бъде напълно възможно да го направим."

Източник: segabg.com

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Опит за заобикалки: Руската тенис федерация иска да има ATP турнир в Донбас Калоян Соколов
Теми:  
atp | купа кремъл | любопитно | русия-украйна | световен тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook